• Elizabeth Heijblom

Streepjescode voor het Henschotermeer

MAARN Na protesten tegen het toegangssysteem met gezichtsherkenning komen er voorlopig ook toegangskaartjes met een streepjescode voor het Henschotermeer. Dat blijkt uit een memo die de stuurgroep Henschotermeer aan de gemeenteraden van Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg heeft gezonden. De entreeheffing met gezichtsscan zorgde voor onrust over mogelijke schending van de privacy.

Michiel Schaaij

De SP en PvdA in Provinciale Staten wezen op het gevaar dat bezoekersinformatie kan worden gehackt en daarmee op straat komt te liggen. Een aantal bezoekers toonde zich op sociale media ongelukkig met een toegangssysteem met gezichtsherkenning. Op verzoek van de Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, de provincie en landgoed Den Treek-Henschoten heeft de nieuwe exploitant van het Henschotermeer besloten om tijdens de startfase een alternatief te bieden.

TOEGANGSPOORT De exploitant heeft inmiddels een vergunning voor de nieuwe toegangspoorten aangevraagd bij de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg. In afwachting daarvan mogen de tijdelijke mobiele toegangspoorten blijven staan. Eerder liet de gemeente weten te gaan handhaven, maar volgens wethouder Rob Jorg (VVD) is het gebruikelijk dat handhaving wordt opgeschort zodra een vergunningsaanvraag is ingediend.

BOMENKAP Uit het memo blijkt verder dat de bomenkap rond de recreatieplas te maken heeft met het wegwerken van achterstallig bosonderhoud. Op sommige plaatsen zou de natuurlijke verjonging geen kans meer hebben gekregen. De kap zou in overleg met deskundigen en volgens de regels zijn uitgevoerd. De secretaris van de stuurgroep schrijft verder, dat exploitant Martien van de Lagemaat in de toekomst een speeltuin en een trimbaan bij de zwemplas wil aanleggen.

BINNENZWEMBAD Ook is het de bedoeling om een kinderboerderij op het terrein van het Henschotermeer te realiseren. Daarnaast denkt Van de Lagemaat aan activiteiten en voorzieningen die het seizoen van zijn toeristische trekpleister kunnen verlengen. Volgens het memo van de stuurgroep zouden onder andere een restaurant en een binnenzwembad of een locatie voor andere binnenactiviteiten op zijn verlanglijstje staan.

VERTRAGING Als voorbereiding is een natuuronderzoek gestart, dat duidelijk moet maken wat binnen de huidige regels de mogelijkheden zijn. Intussen heeft de verhuizing van de christelijke jongerenorganisatie YMCA naar een terrein naast het Henschotermeer vertraging opgelopen, aldus de stuurgroep. YMCA staat in de startblokken en de ontwerpen zijn klaar, maar het plan is opgeschort in afwachting van het natuuronderzoek.

BOSGEBIED De komst van de tentenkampen en het servicegebouw uit Leusden stuitte eerder op bezwaren van onder andere de raadsfractie van de VVD. De beoogde nieuwe locatie ligt in een 6 hectare groot bosgebied tussen de Amersfoortseweg, landgoed 't Wissel en de parkeerplaats voor caravans naast het Henschotermeer. Voor de verhuizing van YMCA zouden veel bomen moeten sneuvelen.