• Jacco van den Essenburg: ,,.We doen dit werk voor de glimlach van onze medemensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank."

    Janneke Hek

Stichting Burgerinitiatief Woudenberg: Steuntje in de rug voor minima

WOUDENBERG Jacco van den Essenburg vertelt bevlogen over zijn stichting Burgerinitiatief Woudenberg. Deze stichting wordt deze maand officieel en richt zich op het ondersteunen van mensen die van de Voedselbank afhankelijk zijn (geweest) of er net niet voor in aanmerking komen. Hij heeft hiervoor diverse Woudenbergse en Scherpenzeelse ondernemers bereid gevonden om producten zoals zuivel, groente, eieren en vlees te schenken.

Janneke Hek

,,Verborgen armoede is er ook in Woudenberg en Scherpenzeel. En wij bieden voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, niet alleen voedsel of zuivel, maar ook dagjes uit of een Sinterklaasfeest voor de kinderen. Kinderen hebben er zeker niet om gevraagd om van een zeer minimaal inkomen rond te komen en daarom loopt onze stichting een stapje harder om ook hen blij te maken."

INZAMELINGSACTIE Van den Essenburg heeft een samenwerking met stichting Onky Donky in Rhenen. Samen met hen organiseerde hij al een paar keer een dagje dierentuin met gezinnen van zijn stichting. Op 19 en 20 mei houdt de stichting een inzamelingsactie bij Albert Heijn en Hoogvliet in Woudenberg. Hierbij kan men (houdbare) producten schenken. Ook heeft Van den Essenburg scholen aangeschreven of zij met hun leerlingen een inzamelingsactie willen houden. Zijn zoon zit op de Olijfboom en daar is positief gereageerd op dit initiatief. Ook de kerken schrijft hij aan.

OMSLACHTIG Gezinnen en personen die van de Voedselbank afhankelijk zijn, kunnen ook bij de Kledingbank in Amersfoort terecht. ,,Onze ervaring is dat mensen uit Woudenberg en Scherpenzeel hier niet zoveel gebruik van maken. Mede door de omslachtige en dure reis met het openbaar vervoer. Dit is voor ons reden om ons huis als inzamelpunt voor kleding aan te wijzen. Mensen die hun kledingkast of voorraadkast opruimen, zijn hartelijk welkom om kleding of houdbare producten die men niet meer nodig heeft te doneren en bij ons af te geven".

MOESTUIN De stichting mag een moestuin in Woudenberg bewerken en daar de groente van verdelen onder de deelnemende gezinnen. ,,We vinden het belangrijk dat men van de bank afkomt, in de buitenlucht is en andere mensen ontmoet. Men raakt toch al snel in een isolement als er financiële problemen zijn, bijvoorbeeld uit schaamte. Door te tuinieren onderneem je zelf actie en dat stimuleert mensen."

STICHTING Met oud & nieuw kon Van den Essenburg met een blij hart 800 oliebollen verdelen onder zijn leden. Maar ook eieren, roomboter en vuurwerk. Nu het burgerinitiatief steeds serieuzere vormen aan neemt, heeft Van den Essenburg besloten om er een stichting van te maken.

,,Nu krijgen we ook een ANBI-status, waardoor het voor ondernemers aantrekkelijker wordt om producten te schenken. We doen dit werk omdat we uit eigen ervaring weten hoe het is om van de Voedselbank afhankelijk te zijn en willen onze medemensen graag helpen. We doen het voor hun glimlach", aldus Van den Essenburg.

Mensen die denken in aanmerking te komen voor deze extra steun kunnen zich aanmelden bij de stichting. Uiteraard wordt gescreend of men in aanmerking komt. De norm is een maandinkomen van 50 euro boven de Voedselbanknorm. Ook vrijwilligers of ondernemers die mee willen helpen, zijn welkom.

Meer inforatie is verkrijgbaar via Burgerinitiatief.woudenberg@gmail.com of via 06-47016035