• Hannie Lamberink

Spoorkoor ´op stoom´ tijdens Koningsdag

WOUDENBERG Spoorkoor Op Stoom uit Woudenberg is zeer actief: begin april deed het koor mee aan het Smartlappenfestival in Amersfoort en op Koningsdag treedt het koor op van 14.00 tot 15.00 uur bij het 'eigen' Cultuurhuis.

Dirigente Joke Marcus Rellum: ,,In je eigen dorp optreden is leuk en spannend, maar we treden elke maand wel ergens in het land op. We weten inmiddels welke festivals goed georganiseerd zijn. Al vijf jaar zingen we met Kerst op de Woudenbergse weekmarkt in onze Dickenskledij. Vooral ouderen en mensen met een beperking waarderen onze optredens. Ons repertoire bevat meezingers, maar ook christelijke liederen. Als gemengd koor met achtendertig leden passen we het programma en onze kleding aan bij het publiek. We zingen wat we leuk vinden. Meestal bedenk ik meerstemmige arrangementen. We gebruiken muziekbanden als begeleiding. Voor het geluid zorgen drie mannen. We zoeken nog nieuwe leden, vooral sopranen en alten. Wie van gezelligheid en zingen houdt, is donderdags van 19.30 tot 22.00 uur welkom bij onze goede buur Hotel Schimmel, waar we repeteren tot de buurtvereniging weer een eigen gebouw heeft. Na een stemtest mag je een paar weken op proef komen. Om serieus te kunnen oefenen en om steeds beter te worden, verwachten we dat leden elke week komen."

Ina Ter Maten en Annette van Ginkel: ,,We stralen de onderlinge gezelligheid uit bij optredens. Het koor is echt een team." Nel Verbeek-Moesbergen: ,,Het koor startte in 2008. Sinds die tijd zijn er leden weggevallen en ook kampen mensen met ziekte. Sommige liederen halen dat verdriet naar boven, maar het zingen kan ook helpen bij het verwerken ervan. We zijn er voor elkaar in lief en leed, vieren verjaardagen en jubilea en dergelijke, maar we kunnen elkaar ook alles zeggen. Bij de vele optredens komen we door ziekte, vakantie of werkzaamheden wel eens mensen te kort en daarom zoeken we mensen er bij. De leeftijden liggen tussen 45 jaar en 70-plus, maar leeftijd is minder belangrijk dan mobiliteit."

Spoorkoor Op Stoom denkt al na over het vieren van het tienjarig bestaan en de opening van het nieuwe buurtgebouw, bijvoorbeeld met een revue, zoals die ook in het verleden opgevoerd werd. Meer informatie: www.spoorkooropstoom.nl