• Linkis op de foto staat Tolya Natsik, daarnaast in rood shirt Jan Kromhout en in zwart shirt Jantine van As. In het midden staat met gebloemd shirt Trudy Stoffer en naast haar Hans Stoffer.

    Corinne Natsik-Anbeek

Speeltoestel voor kinderen in Moldavië

WOUDENBERG Al meerdere keren zijn vanuit Woudenberg transporten met goederen naar Rezina in Moldavië gegaan. Moldavië is één van de armste landen van Europa. Vanuit Woudenberg worden benodigdheden aangevoerd die in Moldavië lastig aan te schaffen zijn.

Door Hannie Lamberink

Ook begin juni dit jaar vertrok een vrachtwagen met Hans Stoffer en Rook van Dijk. Hans Stoffer heeft al vaker de reis van 2600 kilometer gemaakt. ,,In het begin rijd je over snelwegen, maar vanaf Boedapest worden de wegen kleiner en slechter en ga je door kleine dorpjes'', vertelt hij. ,,In Roemenië kun je alleen overdag rijden vanwege de gaten in de weg en mensen die op de weg lopen. Het kost ook altijd veel tijd om de grenzen over te gaan, vooral tussen Roemenië en Moldavië. Veel formulieren, bureaucratie en lange wachttijden, doordat vrachtwagens soms helemaal leeggehaald moeten worden voor controle. Op de terugweg wordt ook streng gecontroleerd vanwege smokkel van drank, drugs en sigaretten. Dit keer ging de reis heel voorspoedig!" De chauffeurs reden en sliepen om de beurt.

Hans leverde een extra prestatie: na de reis met de vrachtwagen keerde hij terug naar Woudenberg en vertrok daarna met zijn vrouw Trudy, Jan Kromhout en Jantine van As - collega's van zorgboerderij 't Paradijs in Barneveld - in een personenauto nogmaals naar Rezina in Moldavië om met de geleverde spullen een groot speeltoestel met glijbanen te bouwen. In korte tijd reisde hij 12.000 kilometer! Na drie dagen arriveerden ze daar op 10 juli.

In Rezina vangen de uit Woudenberg afkomstige voormalig onderwijzeres Corinne Natsik-Anbeek en haar man Tolya in Casa Natanaël al jaren kinderen op uit problematische gezinnen. Veel van deze kinderen hebben een beperking of zijn getraumatiseerd. Corinne zorgt samen met de plaatselijke kerkelijke gemeente dat de spullen goed terecht komen in haar eigen grote huishouden of bij scholen, kerken, ziekenhuizen, bij ouderen of bij arme gezinnen in Rezina en omgeving.

De Woudenbergers werden gastvrij ontvangen. Tolya kookte voor alle gasten en regelde tussendoor de spullen die nog nodig waren. Jan: ,,Op de warmste dag van de week hebben we bij 40 graden de speeltuin aangelegd. Ook de kinderen hielpen ijverig mee met het graven, beton storten, timmeren en tegels leggen." Hans, Jan en Trudy leverden en passant een lading ziekenhuisbedden af in het ziekenhuis en bezochten ook Orhei waar tegelijk een andere groep Woudenbergers - van de Hervormde Gemeente - aan het werk was.

Jan: ,,Het geeft veel voldoening om te zien hoe blij iedereen met alles is! We kregen alweer een lijst met nieuwe benodigdheden mee! Vooral incontinentiemateriaal, infuusspullen en goede kleding zijn hard nodig." Ook woonden ze een kerkdienst bij waarin Tolya voorging in het Russisch en de Woudenbergers met gitaarbegeleiding van Corinne Nederlandse liederen zongen. Ze bezochten de hoofdstad Chisinau om souvenirs te kopen en barbecueden met z'n allen bij de rivier de Nistru. Met de kinderen maakten ze wandelingen in de omgeving.

Jan: ,,De diesel, belasting en tol maken het erg duur om een truck daarheen te rijden. Zelf betalen we onze eigen onkosten. Hans verkoopt het hele jaar oud ijzer om geld bij elkaar te krijgen (hntstoffer@kpnplanet.nl). De kringloop sponsorde het speeltoestel dat geleverd is door Top Buitenspeelgoed. Heel bijzonder was dat we deze keer vijf nieuwe bruidsjurken uit Wageningen meekregen die daar in de kerk uitgeleend worden aan wie er één nodig heeft. We willen proberen er één keer per jaar heen te gaan. Op 25 juli waren we terug, maar ik zou het zo weer overdoen!"

Hij voegt eraan toe: ,,Wie een mooie vakantie wil kan contact zoeken met Corinne, want Tolya is dan graag je gids en chauffeur! Ze verhuren een huis voor dit doel." Corinne is bereikbaar via het mailadres corinneanbeek@hotmail.com.