• Sita Goedendorp is blij met de prijs en benadrukt dat zij deze deelt met alle collegae en vrijwilligers met wie zij samenwerkt.

    Max Kneefel

Specialist Laaggeletterdheid Sita Goedendorp verkozen tot Taalheld

WOUDENBERG Prinses Laurentien der Nederlanden heetf donderdag 26 januari in Tivoli Vredenburg voor de derde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. In de categorie Bruggenbouwer ging de prijs naar de Leersumse Sita Goedendorp. Vanuit bibliotheek Eemland voor Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Baarn en Bunschoten zet Sita zich in voor het bevorderen van geletterdheid. ,,Een bevlogen duizendpoot", volgens de jury.

De TaalHeldenprijzen zetten mensen in het zonnetje die zich op een bijzondere manier inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Wendy van Dijk, Inez de Graaff, Kete Kervezee, Pieter van den Hoogenband en Raphael Evers, heeft uit 143 genomineerde Taalhelden de winnaars van de Landelijke TaalHeldenprijzen gekozen.

BRUGGENBOUWER Sita Goedendorp werd verkozen tot Taalheld 2016 in de categorie Bruggenbouwer. ,,Sita is een bevlogen duizendpoot", volgens de jury. ,,Ze houdt zich bezig met het bevorderen van geletterdheid door deel te nemen aan het plaatselijke Taalplatform. Ze was actief betrokken bij het opzetten van het Taalcafé en ze is regionaal coördinator voor besteding van De Wet Educatie Beroepsonderwijs-gelden. Met haar talent om mensen samen te brengen, weet ze niet alleen te verbinden maar ook initiatieven gefinancierd te krijgen die anders niet mogelijk waren. Door al deze talenten in te zetten is Sita een echte bruggenbouwer."

Goedendorp is superblij met de prijs. In haar reactie zegt ze dat ze het vooral ziet als een stimulans om door te gaan. ,,Ik ben superblij met de prijs. Het is een bekroning op al het werk dat in Amersfoort en de regio Eemland door vooral vrijwilligers wordt gedaan voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. En het is een stimulans om door te gaan. We hebben samen veel bereikt maar er zijn nog steeds te veel laaggeletterden en daarom moet er nog veel gebeuren om het aantal naar beneden te krijgen. Eén op de tien inwoners van de regio Eemland heeft moeite met taal- en basisvaardigheden. Dit betekent ook vaak dat ze niet mee kunnen doen in de samenleving, zich eenzaam voelen, moeite hebben met het vinden van werk, bijsluiters van de apotheek niet kunnen lezen of kinderen niet kunnen helpen bij schoolwerk of ze voorlezen. Om hier wat aan te doen zijn betrokken Eemlandse vrijwilligers cruciaal, want zonder hen kan de bibliotheek dit werk niet doen."