• Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Slipjacht door Woudenberg en Scherpzenzeel

WOUDENBERG De voorbereiding voor de jaarlijkse slipjacht op zaterdag 17 februari door de landerijen rondom Woudenberg en Scherpenzeel wordt grondig aangepakt. Onder het genot van een drankje zitten vijf heren weken van te voren bij elkaar om de routes te bespreken. Er wordt teruggeblikt op vorige jachten, gegrapt over de rijvaardigheden van hun tafelgenoten en men volgt  minutieus met de vinger de runs op het landkaartje wat op tafel ligt. Dit jaar vindt de slipjacht voor de zesendertigste keer plaats.

Janneke Hek

Als we nu hierlangs gaan, dan hebben we een mooie sprong", zo klinkt het. Vaktermen als 'niet-springend veld' (een ruiter met paard dat liever geen sloten of andere obstakels springt), 'sherry-stop' (de borrel na de tweede run) en 'hick-up' (lastig stukje in het parcours) klinken.

De organisatie benadert vooraf de meer dan 35 landeigenaren over wier terrein de slipjacht zal gaan. ,,Met nat terrein kunnen de paarden natuurlijk wat sporen achterlaten in het grasland. Dit moet van te voren dus afgesproken worden. Opvallend is dat eigenlijk alle landeigenaren meewerken om de slipjacht mogelijk te maken. Het scheelt enorm dat er rondom veel land geen omheiningen met hekken meer staan. In het verleden moesten we die allemaal eerst openen en na de meute weer sluiten".

LIEFDE Dalhuysen weet waarover hij praat. Meer dan veertig jaar bekeek hij de wereld geregeld vanaf een paardenrug in zowel binnen- als buitenland. Inmiddels is hij de tachtig gepasseerd maar het vuur en de liefde waarmee hij over de paardensport en met name de slipjacht praat, is nog lang niet gedoofd.Bij de organisatie zijn naast mensen van Jachtvereniging Soestdijk ook mensen van EHBO, politie en dierenartspraktijk De Vallei in Woudenberg betrokken. Ook kijkt het organiserende comité goed naar het parcours of er bijvoorbeeld nieuw grasland is ingezaaid, hier kunnen de paarden niet over dus moet er een omweg gemaakt worden.Ieder jaar organiseert Jan Dalhuysen samen met onder meer oud-Woudenberger Wout Bouwheer deze slipjacht.

Bij een slipjacht loopt een grote groep honden achter een geur aan die is gemaakt door lappen met een daarop gesprenkelde geurstof: de slip. De sliptrekker trekt een spoor met de slip en doet zoals een vos zou doen. Een vos maakt een spoor met lussen en haken en dat is verwarrend voor een hond, ze vinden dan al snel twee sporen die op één punt uitkomen. Dat zijn voor de honden leuke puzzeltjes en dan staan de ruiters een poosje te wachten tot er weer een hond verder gaat. Het spoor gaat door weilanden en bos en er moet zo nu en dan gesprongen worden door de paarden. Paarden die niet willen of kunnen springen, krijgen een alternatieve route aangeboden. De jacht zelf bestaat meestal uit drie 'runs' van ongeveer zes kilometer per stuk. Na iedere run is er een pauze voor de honden en de paarden en aan het eind van de laatste run is er een 'kill' waarbij de honden de pens van een koe krijgen als beloning.Vorig jaar werd de slipjacht na de tweede run afgeblazen. De weilanden waren te nat en daardoor te zwaar begaanbaar voor de paarden.

STIRR UP CUP Meestal doen er meer dan twintig ruiters met hun dier mee aan de slipjacht. Traditioneel is de start bij Hotel Schimmel. Een zogeheten 'stirr up cup' wordt dan aangeboden, een al dan niet alcoholisch drankje waarmee de sfeer er direct in zit. Ruiters zijn gekleed in witte broek en rode jas. De honden die achter het sleepspoor aangaan, zijn zogeheten Kerry Beagles, gefokt voor de jacht. Deze zijn in bezit van Jachtvereniging Soestdijk en worden aangevoerd door de huntsman die zijn bevelen in het Engels geeft. ,,Vorig jaar zagen we twee levende vossen lopen tijdens de jacht. Gelukkig hadden de honden die niet in de gaten, dan hadden we onze slipjacht kunnen vergeten", lacht Bart Huyskes, betrokken bij de organisatie. ,,Belangstellenden zijn zeker welkom, al zijn er wat adviezen namens de organisatie waar men het beste kan gaan kijken. Uiteraard is men welkom bij de start om 13.00 uur bij Hotel Schimmel. Hierna gaan de honden en paarden in hoog tempo op pad, volgen is dan niet mogelijk.''

Het mooiste moment is net voor de sherry stop bij boer Gerard Ter Maaten aan de Voskuilerweg om 14.30 uur. ,,Wanneer men dan een kwartier van te voren er is, het liefst met de fiets, auto's in de berm zien wij liever niet, kan men de ruiters in de verte aan zien komen. Een machtig mooi gezicht", adviseert Dalhuysen. Rond 16.00 uur zijn honden en ruiters weer terug bij Hotel Schimmel voor de After Hunt.