• Sinterklaas bezocht vorig jaar december Woudenberg, maar zal in juli opnieuw het dorp opnieuw bezoeken. Deze keer in verband met een raadsvergadering over een subsidie aan het jaarlijkse Sinterklaasfestijn.

    Joke van der Heide

Sinterklaas in hartje zomer naar Woudenbergse raadsvergadering

WOUDENBERG De gemeenteraad van Woudenberg krijgt op donderdag 11 juli hoog bezoek uit Spanje. Sinterklaas en zijn hoofdpiet zullen vanaf de tribune het politieke debat volgen over de motie van PvdA-GL en CDA voor een jaarlijkse structurele bijdrage van 500 euro van de gemeente Woudenberg aan de Stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg.

Met deze bescheiden bijdrage kan de traditionele Sinterklaasintocht voortbestaan volgens Moniek van de Graaf (PvdA-GL). En dat vindt zij belangrijk. Zij vertelt dat uit een recent gepubliceerd rapport van het Cultureel Planbureau 'Denkend aan Nederland', blijkt dat Sinterklaas op de derde plaats staat als meest typerend voor Nederland. De Sinterklaasviering vindt zij daarom bij uitstek een uiting van een belangrijke culturele Nederlandse traditie, die haar fractie in stand wil houden. Zij is het dan ook fundamenteel oneens met wethouder Anita Vlam dat het een commercieel feest is dat volledig moet worden betaald door lokale bedrijven.

Bestuurslid Ruud Stuivenberg valt haar bij. ,,Uit een poll op de facebooksite van 'Woudenberg voor elkaar' geeft maar liefst 85 procent aan dat zij vinden dat de gemeente zou moeten meebetalen aan dit traditionele feest. Dit is een duidelijk signaal wat Woudenberg wil", benadrukt hij. Toen eerder dit jaar echter bleek dat de gemeente niet bereid was om na de bijdrage van 1.250 euro voor de opstart van de stichting vanaf 2019 nog langer een subsidiebijdrage te leveren, besloot Stuivenberg de politiek te benaderen. Bij PvdA-GL en CDA vond hij medestanders voor zijn verzoek.

Zij begrijpen dat het Sinterklaascomité op een beperkte groep vrijwilligers draait die samen veel werk verzetten voor de Sinterklaasintocht en dat het een te grote wissel trekt op de vrijwilligers om alle financiële middelen daarvoor zelf via fondsenwerving binnen te halen. Te meer volgens Moniek van de Graaf omdat de spoeling in Woudenberg van mogelijke bedrijven niet zo groot is.

Naast de door de PvdA-GL genoemde traditionele culturele argumenten wil Michel Hardeman van het CDA benadrukken dat het Sinterklaasfeest ook sociale cohesie binnen het dorp bevordert. ,,Het Sinterklaasfeest met de intocht is niet alleen een kinderfeest, maar verschillende generaties beleven dit feest samen. Denk aan kinderen, ouders en opa's en oma's", legt hij uit. CDA en PvdA-GL zijn er duidelijk in: ,,We moeten als gemeente laten zien dat wij willen helpen om dit feest voor de kinderen mogelijk te maken."