• Hulpdiensten waren vorige week woensdagochtend massaal uitgerukt nadat een 'aceton-achtige' lucht was geroken rond om de Stationsweg-Oost en Parallelweg in Woudenberg. Een dag later bleek dat het chemische bedrijf Van Appeldoorn de zeer schadelijke stof Alpha-Methylstyreen in de gemeentelijke riolering had geloosd.

    Menno Bausch

SGP: lozing door Van Appeldoorn moet serieuze consequenties hebben

WOUDENBERG Het lozen van een zeer schadelijke stof in het Woudenbergse riool door Van Appeldoorn Chemical Logistics, moet serieuze consequenties hebben. Dat stelt de provinciale SGP donderdag in schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht.

De partij wil opheldering over het ,,buitengewoon ernstige incident'' dat vorige week woensdagochtend plaatsvond. Toen werd een vreemde, 'aceton-achtige' lucht geroken rond om de Stationsweg-Oost en Parallelweg in Woudenberg. Naar aanleiding daarvan werden tientallen woningen en bedrijven ontruimd. Negen mensen bleken last te hebben van klachten als misselijkheid en duizeligheid. Terwijl de brandweer donderdag nog bezig was met het schoonmaken van het riool, bleek dat de stankoverlast was veroorzaakt door het chemische bedrijf Van Appeldoorn in Woudenberg. Het bedrijf had de zeer schadelijke stof Alpha-Methylstyreen in de gemeentelijke riolering geloosd. De provincie Utrecht maakte vervolgens bekend dat er ,,een behoorlijk aantal liters'' in het riool terecht was gekomen. 

De SGP-fractie noemt de lozing in het gemeentelijk riool ,,onaanvaardbaar''. ,,Wat onze fractie betreft kan dit niet zonder gevolgen blijven.'' De partij wil onder meer weten of de provincie steken heeft laten vallen in de controle van Van Appeldoorn en of omwonenden en hulpverleners gezondheidsrisico's hebben gelopen tijdens het incident. Verder wil de fractie weten welke juridische middelen tegen Van Appeldoorn zijn aangewend en of overwogen is om het bedrijf ook strafrechtelijk te laten vervolgen.