• Marjon de Kruiff

Schrijversavond met Anna Enquist groot succes

WOUDENBERG De 80ste Boekenweek heeft dit jaar als thema 'te gek voor woorden'. Dit thema past goed bij de schrijfster die door de Rotary en de bibliotheken van Scherpenzeel en Woudenberg was uitgenodigd voor de traditionele schrijversavond: Anna Enquist. Maar liefst 220 mensen ontmoetten maandag in hotel Schimmel deze bijzondere en veelzijdige vrouw.

Die ontmoeting was voor veel mensen positiever dan verwacht. Na de pauze werd dit door iemand uit de zaal heel herkenbaar verwoord. ,,Wat zit daar een leuke vrouw", complimenteerde zij de schrijfster. ,,U bent veel makkelijker in de omgang dan uw boeken doen vermoeden."

Enquist herkende dit wel. ,,Ik schrijf behoorlijk ernstig. Mijn poëzie gaat altijd over narigheid, tegenslag en hoe mensen zich dan toch in die omstandigheden kunnen handhaven. Mensen hebben ook meer zintuigen en woorden voor narigheid."

Openhartig vertelde zij hoe druk zij zich kan maken over de waanzin van deze tijd. Over essentiële zaken als de zorg voor ouderen, het cultuurbeleid en de rechtspraak.

MUZIEK Al die gevoelens vormen voor Enquist ingrediënten voor haar poëzie en verhalen. Ook haar liefde voor muziek en haar vak als psycho-analytica zijn een rode draad in haar werk. Tijdens het interview met Hans Zonneveld voor de pauze en de vragen vanuit het publiek na de pauze kregen de aanwezigen een goed beeld van de schrijfster en haar werk.

* Lees in De Woudenberger en Scherpenzeelse Krant van dinsdag 17 maart haar persoonlijke verhaal terug.