• Griet Op de Beeck.

    KOEN_BROOS

Schrijfster Griet Op de Beeck komt naar Woudenberg

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck is maandagavond 25 maart te gast op de Schrijversavond in Hotel Restaurant Schimmel in Woudenberg. De  Rotaryclub Scherpenzeel-Woudenberg en de bibliotheken van Scherpenzeel en Woudenberg hebben haar weten strikken voor het jaarlijkse evenement dat in het kader staat van de Boekenweek. ,,Daar zijn we best trots op´', zegt directeur Alfred Haaksma van de Bibliotheek Scherpenzeel. ,,We zijn een jaar lang bezig geweest om haar naar Woudenberg/ Scherpenzeel te krijgen. Al direct na de vorige editie hebben we haar via haar uitgever benaderd. Het bleef lang spannend of het zou lukken, maar nu is het definitief.´´ 


Griet Op de Beeck (1973) studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen, werkte als dramaturg bij theatergezelschappen als De Koe en Het Toneelhuis, en maakte daarna grote interviews voor HUMO en later De Morgen. Voor die krant schreef ze ook een aantal jaren columns. Op 31 januari 2013 debuteerde ze met 'Vele hemels boven de zevende'. Het boek werd enthousiast onthaald door de pers en genomineerd voor de AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil en het won De Bronzen Uil publieksprijs. Het werd een bestseller. Een kleine twee jaar later verscheen 'Kom hier dat ik u kus', een roman die door het boekenpanel van DWDD verkozen werd tot boek van de maand, wat haar definitief op de kaart zette. De verhalenbundel 'Gij nu' (2016) stootte meteen na verschijnen door naar de top van de bestsellerlijsten. Zowel 'Kom hier dat ik u kus' als' Gij nu' werden genomineerd voor de NS publieksprijs. In de zomer van 2017 waren er van haar drie titels opgeteld meer dan 750.000 exemplaren verkocht. Haar boeken worden vertaald naar het Engels, het Duits, het Frans, het Arabisch, het Tsjechisch, het Afrikaans en het Japans. In de zomer van 2016 was ze te gast in het iconische VPRO programma Zomergasten.

Griet werkt momenteel aan een trilogie, waarvan het eerste deel 'Het beste wat we hebben' eind september 2017 is verschenen. In 2018 viel Griet de eer te beurt om het Boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten' te schrijven.

De Schrijversavond vindt plaats op maandag 25 maart in Hotel Restaurant Schimmel, Stationsweg Oost 243  in Woudenberg. De zaal gaat open om 19.30 uur, de avond begint om 20.00 uur.

Toegangskaarten kosten 8,50 euro per stuk en zijn in Woudenberg te koop bij bij Boekhandel van Lunteren en bij de bibliotheek. In Scherpenzeel zijn kaarten verkrijgbaar bij Primera en de bibliotheek. Kaarten zijn online te bestellen via www.bibliotheekeemland.nl.