• Hannie Lamberink

'Schoolvoorbeeld' van vernieuwing

WOUDENBERG In het oude centrum van Woudenberg staat op de hoek van de Schoolstraat en de Geeresteinselaan een oud schoolgebouw dat sinds een paar maanden grondig verbouwd wordt.

Piet de Kruif van Stichting Oud Woudenberg is enthousiast over dit particuliere initiatief: ,,Het schoolgebouw wordt weer in oude luister hersteld. Dat is te zien op de foto op het bord, dat bij de bouwplaats staat. Ton van de Lagemaat heeft de bouwtekening gemaakt en is daarbij uitgegaan van oude zwart-wit foto's van het historische pand. De karakteristieke ingangspartij wordt gereconstrueerd en het pand krijgt weer het uiterlijk van lang geleden. Voor mij als oude Woudenberger lijkt de oude school terug te komen, hoewel er nu geen school maar woningen worden gehuisvest. Ik ben blij dat dit oude pand niet afgebroken wordt voor appartementengebouwen, zoals op veel plaatsen in ons dorp gebeurt, maar dat het gebouw terug gaat naar hoe het ooit was."

Het pand werd in 1876 in gebruik genomen als dorpsschool voor 180 kinderen. Het was een portiekschool met een verbindingsgang tussen de twee leslokalen aan de voorkant en een uitgebouwde portiek als entree. Het woonhuis van de hoofdmeester stond vlakbij. In 1907 en 1941 werd de school uitgebreid met lokalen aan de noordkant van het gebouw, die in de jaren zeventig gebruikt werden voor activiteiten van Projekt. Begin jaren tachtig werden ze gesloopt en vervangen door een Harmoniegebouw. In de jaren vijftig werden enkele lokalen van deze openbare school, net als het pakhuis van Helms aan de Schoolstraat, gebruikt voor christelijk onderwijs.

GYMZAAL De School met de Bijbel kwam (Koningin Julianaschool) in 1951 en in 1956 de, nu leegstaande, Jan Ligthartschool. De oude school werd gymzaal. De laatste gebruiker van de gymzaal was de in 1972, in het Verenigingsgebouw gestarte, tafeltennisvereniging Smash, die er vanaf 1993 onderdak vond. Inmiddels heeft Smash nieuw onderdak gekregen in een zaal van sporthal de Camp. Ook vogelvereniging 'Zang en Kleur' die voor haar jaarlijkse tentoonstelling het gebouw gebruikte, kon dit jaar voor het eerst in de Camp terecht. Vervolgens konden nieuwe plannen voor het pand ontwikkeld worden.

GESPECIALISEERD Aannemersbedrijf Legemaat en van Elst aan de Zeisterweg in Woudenberg zorgt voor de verbouwing. Dit aannemersbedrijf, dat al sinds 1921 bestaat, is gespecialiseerd in verbouwingen en restauraties. Piet Legemaat nam in 1993 het roer over van zijn vader en kreeg het bedrijf door de ervaring op oude landgoederen steeds meer projecten in de monumentenzorg. Het aannemersbedrijf nam al veel woningen, bedrijfspanden, scholen en kerken onder handen, waardoor monumentale panden met karakteristieke details behouden bleven in originele staat, maar met modern gebruiksgemak.

Dat vereist kennis van authentieke bouwtechnieken, vakmanschap en gevoel voor historische bouwstijlen. In hun eigen werkplaats reproduceren ze elementen en verfraaiingen die bij een pand vervangen moeten worden. Ook wordt er samengewerkt met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds.