• de juffen met klarinet

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Scholieren sluiten muzieklessen af met indrukwekkend concert

WOUDENBERG Een bijzonder concert vond vrijdag plaats in De Camp: dertig leerlingen van groep 6b die tien weken geleden nog geen instrument speelden en geen noten konden lezen, gaven voor een volle zaal een verbluffend concert onder leiding van Gonda van Dijk. Ook wethouder Treep was er.

Dit was de afsluiting van het eerste project 'Blazersklas' dat Mariëlle van Driel, Petra Voogd en Lieke Haket namens Fidelio samen met de Wartburg organiseerden. De 'Blazersklas' is een nieuw landelijk concept waarbij kinderen motiverende muziekles krijgen en waarbij ze vanaf het begin samen spelen en naar elkaar leren luisteren. De eerste les mochten ze instrumenten uitproberen en kiezen uit trompet, klarinet, slagwerk of dwarsfluit. De Wartburgschool was gelijk enthousiast. De komende jaren volgen andere scholen. De gemeente en Stichting de Boom subsidieerden het project.

De juffen van groep 6b, Willeke van Braak en Sjanie Osnabrugge, doen al veel met muziek in de klas en wilden gelijk meedoen: ,,Er zijn echt leerlingen die nu verder willen met muziekles." Zelf speelden ze klarinet mee in het 'ouderorkest': ,,Dat was wennen, want blokfluiten gaat anders."

Elke week kregen de kinderen per instrument in groepjes 3 kwartier les van 8 Fideliovrijwilligers en ook speelden ze samen. Voor de ´docenten´ was het nieuw en dus lastig. De kinderen moesten thuis oefenen en dan hun ouders les geven. In totaal deden 18 ouders mee, die ook wekelijks samen speelden in de Harmonie.

KORTJAKJE Een trotse Gonda: ,,De kinderen kwamen verder en pikten het spelenderwijs sneller op dan de ouders. Die wilden meer aanwijzingen. Allemaal kwamen ze verder dan we dachten. Ze weten nu dat samen muziek maken leuk is. Het stimuleert ook intelligentie en sociale interactie.´´

De kinderen sloten af met 'Altijd is Kortjakje ziek' en de volwassenen met 'Ode an die Freude' van Beethoven. Hierna krijgen ze nog twee keer een echte proefles.

.