Scherpenzeelse naar halve finale Public Speaking competitie

SCHERPENZEEL Josine Leeuwdrent uit Scherpenzeel, leerling van Van Lodenstein College in Amersfoort, mag zaterdag 18 april haar kracht meten met 23 andere deelnemers in de halve finale van de GNE Public Speaking Competition 2015. Deze prestigieuze wedstrijd voor bovenbouwleerlingen zoekt de beste sprekers in het Engels. De competitie wordt dit jaar voor de 26e keer gehouden. Naast de Engelse spreekvaardigheid worden ook andere aspecten van spreken in het openbaar getoetst.

Josine streed met 35 andere leerlingen in een voorronde, bij Gymnasium Celeanum in Zwolle, om deze plaats in de halve finale door vijf minuten in vloeiend Engels over een interessant onderwerp, 'To be ignorant of the past is to remain a child', te spreken. Zij werd ondervraagd door juryleden en vragenstellers uit het publiek en beoordeeld door een jury waar ook universitaire docenten en de Britse Consul in zaten.

Van de 24 deelnemers in de halve finale mogen acht kandidaten door naar de nationale finale. De halve finale vindt 's ochtends plaats op zaterdag 18 april bij het Christelijk Lyceum Zeist. Daarna strijden 's middags acht finalisten in de nationale finale. De prijs voor de winnaar van de titel 'Best Public Speaker 2015' is deelname aan de International Final van de English-Speaking Union in Londen. De kandidaat is dan de exclusieve vertegenwoordiger van Nederland in deze wedstrijd.

De GNE Public Speaking Awards worden georganiseerd door het Genootschap Nederland-Engeland (GNE), een landelijke vereniging die mensen met interesse voor Engelssprekende landen en cultuur samenbrengt. Het doel van de competitie is om de belangstelling en vaardigheden van scholieren in de Engelse taal te vergroten. Dat dit doel bereikt wordt, blijkt uit het grote aantal deelnemers. De vaardigheden komen goed van pas in hun verdere leven.

Het GNE organiseert tegelijkertijd de GNE Young Writers Awards, een schrijfwedstrijd ook voor bovenbouwleerlingen. Zij schrijven een opiniestuk van zeshonderd woorden in het Engels. Voor de publieksprijs kan via de website gestemd worden op de beste tekst van de achtschrijvers in de nationale finale. Ook de 'Best Young Writer' wordt tijdens de nationale finale op 18 april bekend gemaakt. De winnaar krijgt een passende prijs aangeboden.

De halve finale op 18 april bij het Christelijk Lyceum Zeist begint om 10.30 uur en is vrij toegankelijk. Belangstellenden zijn van harte welkom. De Nationale Finale is ook vrij toegankelijk na registratie via de website. Voor verdere informatie, zie www.gneawards.nl.