• Kringloopwinkel Woudenberg

'Schatzoeken' in kringloopwinkel

WOUDENBERG Op woensdagochtend is de Kringloopwinkel Woudenberg gesloten voor bezoekers, maar toch is er het een drukte van belang doordat vrijwilligers dan druk bezig zijn met het uitzoeken van nieuw aangeleverde spullen en het herinrichten van de winkel. Vrijwilligers Rinus van de Werve en Henny den Besten vertellen over de kringloopwinkel.

De kringloopwinkel is in 1997 ontstaan vanuit de jaarlijkse rommelmarkt van de toenmalige Hervormde wijkgemeente Salem, wat we nu protestantse gemeente De Voorhof is. De winkel is begonnen in een klein schuurtje, daarna groter geworden op het terrein achter de Hoogvliet en is nu te vinden aan de Stationsweg Oost 194 B. In Kringloopwinkel Woudenberg kan men terecht voor een groot aanbod van gebruikte goederen. Meubels, serviesgoed, glaswerk, potten en pannen, boeken, audiovisuele apparatuur, kunst, klokken, enzovoorts. De prijzen zijn bewust laag zodat er snel verkocht wordt en er elke week weer nieuwe producten in de winkel liggen.


Het is een goede doelen kringloopwinkel, wat betekent dat de opbrengst van de winkel voor 50% naar goede doelen gaat en de overige 50% gaat naar de Protestante Gemeente De Voorhof. De vrijwilligers dragen zelf goede doelen aan. De voorkeur hebben lokale doelen en doelen waarbij iemand vanuit Woudenberg betrokken is of zich betrokken voelt. Voorbeelden van afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld Scholenproject in Bamako, Mali door de Familie Kramer, Coalitie Erbij Woudenberg, De gebarenboerderij in Scherpenzeel, Stichting Je mag er zijn in Woudenberg en Stichting OZA te Woudenberg. Ook is het bijzonder dat de kringloop wordt gerund door alleen maar vrijwilligers. Er zijn ongeveer 50 vrijwilligers van verschillende leeftijden. Er zijn vrijwilligers die al 22 jaar helpen, maar ook nieuwe vrijwilligers. Den Besten: ,,Laatst hadden we een jonge vrijwilliger die eigenlijk op zoek was naar een baan, maar zijn tijd nuttig wilde besteden. Door bij ons aan de slag te gaan kwam hij ook weer in een werkritme. Spijtig voor ons heeft hij weer een baan gevonden, maar hij heeft veel voor ons kunnen doen en het is fijn dat we hem op weg hebben kunnen helpen.''


Bij het uitzoeken van de spullen is het soms net schatzoeken. Wat de een weg doet omdat hij het zat is, is voor de ander een soort schat. Oude analoge camera's werden bijna aan de kant gezet, maar toch in de winkel gezet. Uiteindelijk blijkt dat deze erg geliefd zijn vanwege de lens die ook bruikbaar zijn voor een digitale camera met een tussenstuk. Ook gebeurt het dat bijvoorbeeld boeken worden uitgezocht en er mooie foto's of briefjes worden gevonden. Tussen de sieraden wordt ook weleens iets moois gevonden, maar dan neemt de kringloop contact op met de vorige eigenaar of hij zich hier wel van bewust was. Meestal is dit niet het geval en dan gaat het terug naar de rechtmatige eigenaar. Een vrijwilliger vertelt: ,,Er was een paar jaar geleden een boekenmarkt. Een heer uit Amsterdam was op weg naar familie maar vanwege een file nam hij de afslag Woudenberg. Hij ontdekte per ongeluk de boekenmarkt en is gestopt. Hij is een verzamelaar van kunstboeken en was gecharmeerd van de mooie markt. Hij komt nu elk jaar terug op zoek naar de mooiste kunstboeken."


Ook wil de kringloopwinkel graag meewerken aan leuke initiatieven. Als voorbeeld werd de kringloopwinkel gebeld door een dame uit Leusden. Zij wilde een activiteit regelen voor haar vriendinnen. Deze dames kwamen met een fietstocht bij de kringloopwinkel. Daar kregen zij een enveloppe met voor ieder een budget en de opdracht iets mooi en geks te kopen. Deze schatten werden later ingeleverd en werden de prijzen voor de bingo die later plaatsvond. Een kleine moeite maar met veel plezier.


De kringloopwinkel wordt op woensdagochtend heringericht. De spullen worden van een datum voorzien en alles wat al langere tijd in de winkel staat wordt vervangen door nieuwe spullen. Veel verzamelaars en mensen uit de omgeving weten dit ondertussen. Op woensdagmiddag als de winkel open gaat staat er altijd een rij mensen voor de deur. Rinus van de Werve: ,,Ik mocht een keer op woensdagmiddag het bord, waarop staat dat we geopend zijn, buiten zetten. Er stonden echter zo veel mensen te wachten dat ik er bijna niet door kon. Men wilde zo graag naar binnen om mooie nieuwe dingen te scoren.''


Ondanks het mooie aantal vrijwilligers kan de kringloop nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Als iemand vrijwilliger wil worden kan hij of zij contact opnemen met Henny. Zij nodigt de vrijwilliger uit voor een gesprek en een rondleiding. Den Besten: ,,Met de vrijwilliger kijken we naar zijn interesse en vaardigheden. Wij werken met productgroepen en de nieuwe vrijwilliger wordt ingezet bij het deel dat hen het meest aanspreekt. Wij hebben mensen nodig die spullen ophalen bij de mensen thuis of spullen bezorgen, maar ook mensen in het sorteercentrum en mensen in de winkel.'' Een vrijwilliger bijvoorbeeld heeft jaren bij de bibliotheek gewerkt en zij staat nu als vrijwilliger bij de boeken en zoekt boeken uit voor onze boekenmarkt van de Voorhof. Als mensen vrijwilliger zijn bij de kringloop, horen zij bij een gezellige club mensen die ook naar elkaar om kijken. Ook zijn er werkgroep besprekingen, wordt er soms gezamenlijk gegeten en is er jaarlijks een kerstborrel. Als vrijwilliger is het belangrijk om belangstelling te hebben voor de kringloop en de duurzaamheid, klantvriendelijkheid en zelfstandig kunnen werken. Mocht u zich hierin herkennen dan kunt u contact opnemen met mevrouw Den Besten (033) 286 7292, info@kringloopwinkelwoudenberg.nl of kom binnen lopen.


Meer informatie over de kringloop en de openingstijden: www.kringloopwinkelwoudenberg.nl