• Marleen Treep bij Samen op Zondag

  Hannie Lamberink
 • Hannie Lamberink
 • Pieter de kruif en het bestuur

  Hannie Lamberink
 • Pieter de Kruif bij Samen op Zondag

  Hannie Lamberink
 • Hannie Lamberink
 • Hannie Lamberink

Samen op Zondag voorziet in behoefte

WOUDENBERG Samen op Zondag vierde op zondag 9 oktober dat haar eerste samenkomst in het Cultuurhuis een jaar geleden plaatsvond. Iedereen die behoefte heeft aan aanspraak, gezelligheid, ontmoeting en activiteiten is er elke tweede zondagmiddag van de maand om 14.30 uur welkom.

Hannie Lamberink

Terugkijkend stelde Marleen Treep, die in de gemeenteraad steeds het belang van dit initiatief van Coalitie Erbij Woudenberg had onderstreept, vast ,,dat er op deze manier eigenlijk een andere vorm van maatschappij is ontstaan, niet meer rond de kerk, maar ontmoeting en omzien naar elkaar, op andere manieren. Het is jammer dat het nodig is, maar goed dat dit er is."

EENZAAMHEID Vanaf de start is de belangstelling voor Samen op Zondag groter dan gedacht. Daaruit blijkt dat er op zondagmiddag behoefte aan gezelligheid is. Wethouder Pieter de Kruif (Gemeentebelangen Woudenberg): ,,Als overheid ontdekken we dat er meer eenzaamheid onder mensen is, dan we dachten. Zowel in gezinnen als onder de jeugd, maar ook onder ouderen zijn er mensen die zich eenzaam voelen. Op zondagen en feestdagen komt eenzaamheid harder aan. We kunnen die eenzaamheid niet oplossen, maar elk initiatief om er iets aan te doen is welkom. De gemeente faciliteert om die reden graag de ruimte en is blij met de inzet van zoveel vrijwilligers. Samen op Zondag voorziet in een behoefte, en we hopen dat dit nog jarenlang kan doorgaan."

VASTE KERN Jeanine Schaling, voorzitter van de lokale Coalitie Erbij: ,,Er is een vaste kern bezoekers die we regelmatig terugzien bij Samen op Zondag. We zien ook dat er onderlinge contacten ontstaan. Mensen spreken af om samen iets te gaan doen en herkennen elkaar ook op straat. We hoopten op voorhand op dit effect, maar je kunt dat niet voorspellen of sturen. Door de regelmaat van Samen op Zondag zien mensen elkaar vaker en groeit er onderling vertrouwdheid."

SPONSOREN Bij elke Samen op Zondag-bijeenkomst zijn vrijwilligers actief om koffie en thee te schenken, lekkers rond te delen, mee te doen of activiteiten te begeleiden. Jeugd van de Time Out helpt ook geregeld. Albert Heijn sponsort koek en chocola, en ook andere ondernemers sponsoren in natura of met een financiële bijdrage.

Jeanine: ,,We zijn blij met de inzet van alle vrijwilligers en met de grote bereidwilligheid van winkeliers om te sponsoren. We bedanken ook Gerrit en Henriëtte van der Berkt, die elke keer aanwezig en behulpzaam zijn als beheerders van het Cultuurhuis." Gedurende het afgelopen jaar bleek dat er voldoende activiteiten zijn om op zondagmiddag te organiseren. Gré Werkhoven coördineert alle ideeën voor activiteiten. Bezoekers mogen ook zelf voorstellen doen of iets organiseren. 

Vrijwilligers voor Samen op Zondag kunnen informatie krijgen of zich melden bij Jeanine Schaling, telefoon 033-28 63 373.