• Hannie van de Veen
  • v.l.n.r. Arend Hoogers, Gilda Hoogers en Ype Anbeek, Tineke Smallenbroek en Gerda van 't Hoog

    Hannie van de Veen

Samen eten tijdens kerstdagen

WOUDENBERG Tineke Smallenbroek van de Kleine Schans wil in Woudenberg 'Gast aan Tafel' opzetten. Mensen kunnen zich bij haar aanmelden als gast of als gastgezin om samen met anderen te eten tijdens de kerstdagen. Het motto is 'Samen vieren we Kerst'. Ansichtkaarten met deze tekst en met informatie worden in het dorp verspreid. Het idee ontstond toen ze haar gezin in Ede aanmeldde voor 'Stoel Vrij met Kerst' dat ook mensen met elkaar in contact bracht om samen te eten. ,,Tijdens de kerstdagen zijn er mensen die om allerlei redenen alleen eten en dat niet gezellig vinden of die geen geld hebben voor een feestelijke maaltijd. Door Gast Aan Tafel kunnen mensen gezellig samen eten. Zowel mensen die alleen of samen met anderen een plek zoeken als mensen die een plek aanbieden kunnen zich aanmelden. Allereerst hopen we mensen te stimuleren gastvrij te zijn en in hun eigen omgeving iemand uit te nodigen. Dat hoeft niet via ons. Men kan bij ons aangeven hoeveel gasten op kerstavond, eerste kerstdag of tweede kerstdag welkom zijn."

Bij dit nieuwe initiatief zijn coöperatie de Kleine Schans, SWO, Stichting Burgerinitiatief en Coalitie Erbij betrokken. In Ede bleken vorig jaar meer mensen een plek aan te bieden dan te zoeken. Dit jaar heeft Tineke zich weer aangemeld. Ook in het Meander wordt eerste kerstdag een diner georganiseerd en bij AH is tweede kerstdag een lunch dank zij Coalitie Erbij. Tineke: ,,Het is afwachten hoe het in Woudenberg gaat lopen. In principe is deelnemen gratis. Arend en Gilda Hoogers doen dit al jaren en hebben elk jaar gasten." Sinds zij in 2011 in Woudenberg kwamen wonen schuiven elke kerst mensen bij hen aan: ,,We woonden eerst in Veldhoven. Daar was een opvanghuis voor daklozen. Dat was juist met kerst dicht. We begonnen 14 jaar geleden mensen uit te nodigen omdat er op eerste kerstdag niets te doen was. Dat is hier ook dus zetten we dat hier voort. Sommigen komen elk jaar en vertrouwen ons steeds meer. Iedereen is welkom. Via ons werk, de kerk of kennissen horen mensen die lastig te bereiken zijn er van. Het aantal gasten wisselt tussen 2 en 9 personen. Sommigen eten elke dag een magnetronmaaltijd en genieten van het verse eten. Soms schamen kinderen zich dat hun moeder bij ons eet en nodigen haar dan ineens wel uit."

Gerda van 't Hoog: ,,Ik ben al vier keer met kerst bij hen gaan eten als mijn kinderen niet kwamen. Het is gezellig en je ontmoet andere mensen." Ook Ype Anbeek at eerder bij hen. ,,Ik hoorde het toevallig toen mijn beide dochters in het buitenland waren. Het is geweldig! Arend kookt uitstekend en je kunt gezellig met anderen praten." Gilda doet altijd de voorbereiding en Arend kookt. Zo nodig zorgen ze voor vervoer.''

Informatie of aanmelden voor 'Gast aan Tafel': t.smallenbroek@dekleineschans.nl of 06 10337184. Vervoer is mogelijk.