• Archief BDUmedia

Ruk aan handrem was noodweer

WOUDENBERG (JPU) In tranen herhaalde een 51-jarige Veenendaalse donderdag in de rechtbank in Utrecht steeds dat zij niet dood wilde. Zij wilde ook niet dat haar vriend dood zou gaan. Daarom trok ze als passagier aan de handrem toen die vriend op 19 juli 2014 op de Zeisterweg in Woudenberg op een boom afstuurde.

De officier van justitie geloofde donderdag dat de Veenendaalse geen andere keus om haar eigen leven te redden. De vriend van de Veenendaalse, een 58-jarige man uit Maarsbergen, overleefde het ongeluk niet. De officier vroeg de rechtbank om de Veenendaalse niet te bestraffen voor dit dodelijk ongeluk.

Het slachtoffer had behoorlijk gedronken voordat het stel na een etentje in Zeist samen in de auto stapte. In de auto kregen ze ruzie over een feestje waarover de man niets had verteld. Volgens de vrouw liep de ruzie zo uit de hand dat de man dreigde dat hij ze samen tegen een boom zou rijden. De vrouw trok aan de handrem. De auto knalde tegen een boom. De Maarsbergenaar overleed in het ziekenhuis. De vrouw was ook gewond. Zij heeft nu nog vooral psychische klachten.

De Veenendaalse herhaalde op de zitting dat het ongeluk niet was veroorzaakt doordat zij aan de handrem trok. De officier dacht daar anders over. De officier vond dat het technisch onderzoek van de politie erop wees dat de auto tegen de boom aan is gereden, omdat de vrouw aan de handrem trok.

De officier zag de verklaring van de vrouw verder als een beroep op noodweer. Zij dacht dat ze niet anders kon dan aan de handrem trekken. De officier woog zwaar mee dat de vrouw vanaf het begin steeds hetzelfde verhaal heeft verteld. Ze heeft zichzelf belast, als zij niet over die handrem was begonnen was er nooit een rechtszaak geweest. Dat laatste woog de officier mee in het voordeel van de Veenendaalse.

De verdediging had weinig te klagen maar zij vond wel dat de officier onjuiste conclusies trekt uit het technisch onderzoek. De rechtbank doet op 11 februari uitspraak.