• Vink in Barneveld

    Gerwin van Luttikhuizen

'Ruim 36 ton verdacht Vink-zand in Woudenberg'

WOUDENBERG In de gemeente Woudenberg is 36,74 ton verdacht zand gebruikt van het Barneveldse aannemingsbedrijf Vink. Dat heeft de provincie Gelderland bekendgemaakt in een overzicht van de gemeenten waar het zand terecht is gekomen. Het gaat om grond die van eind december 2015 tot begin 2016 is geleverd en waarschijnlijk is toegepast in het Groene Woud.

Begin november vorig jaar onthulde televisieprogramma Zembla dat op verschillende locaties in Barneveld vervuilde grond was toegepast. Dit bleek uit onderzoek van de Omgevingsdienst Rivierenland die voor de Provincie Gelderland onderzoek deed naar hoe grond voor bijvoorbeeld nieuwbouwlocaties wordt toegepast en gecontroleerd. Korte tijd later maakte de provincie Gelderland bekend op welke locaties het verdachte zand nog meer is gebruikt door de firma Vink. De gemeente Woudenberg stond niet op deze lijst. Daarna is nog verder onderzoek gedaan.

Eind december werd bekend dat ook in Woudenberg verdacht zand is gebruikt. De hoeveelheid was toen nog niet duidelijk. De gemeente Woudenberg sprak van een kleine hoeveelheid. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om 36,74 ton van de in totaal zo´n 10.000 ton.

De gemeente Woudenberg kondigde in december aan onderzoek te doen naar de exacte locaties en toepassing van het zand.