• José van Beeck en Ina Muller bij kunstwerk met afval

    Joke van der Heide

Ruilbeurs en gratis dorpssoep tijdens WAUW!denberg

WOUDENBERG Na de eerste editie komt WAUW!denberg ook op 26 mei in en rondom het Cultuurhuis van 10.00 tot 13.30 uur met een inspirerend programma om bezoekers de wereld van duurzaamheid te laten ontdekken. Met een ruilbeurs, samen gratis dorpssoep eten en leuke activiteiten voor kinderen wil de organisatie de bewustwording van de bezoekers over afval, hergebruik van producten en meer groen vergroten.

Joke van der Heide

WAUW!denberg is een samenwerking tussen het Cultuurhuis en de gemeente Woudenberg. Het idee voor deze samenwerking ontstond toen Ina Muller, programmacoördinator Cultuurhuis en José van Beeck, duurzaamheidscoördinator gemeente Woudenberg, elkaar voor het eerst ontmoetten bij het mede-opzetten van het Repaircafé. ,,We hadden meteen een klik, barstten van de ideeën en wilden met duurzaamheid als kapstok samen met andere Woudenbergers aan de slag ", vertelt Ina Muller.

RUIL JE RIJKER Het resultaat was het programma WAUW!denberg dat vorig jaar in oktober, rond de Dag van de duurzaamheid, is georganiseerd. ,,Deze activiteit gaan we dit jaar van 7 tot en met 14 oktober opnieuw organiseren. We wilden alleen een tweede moment in het jaar met een duurzaam programma komen. Zo is het idee voor 26 mei ontstaan"', legt José van Beeck uit. Het thema voor deze dag is 'Ruil je rijker' en meer groen. ,,We hebben allemaal wel spullen die we niet gebruiken en wat voor de één niet meer van waarde is, kan een ander soms goed gebruiken. Consuminderen wordt deze vorm van deeleconomie ook wel genoemd", licht Ina Muller het idee voor een ruilmarkt toe.

Zij roept Woudenbergers op om alvast hun spullen te gaan bewaren en verzamelen en deze op 24 en 25 mei naar het Cultuurhuis te brengen. Het gaat om speelgoed, kleding voor volwassenen en kinderen, plantjes/stekjes en zaden, boeken en nog houdbare producten. ,,Je hebt allemaal wel eens impulsaankopen, die maar in de kast blijven staan, waar je een ander misschien een groot plezier mee kunt doen. Voor de boeken maken we bij het leescafé een gratis boekspot, deze boeken mogen ook al eerder bij de bibliotheek worden afgeleverd", vult José van Beeck aan. Alles wat na de markt overblijft, krijgt een goede bestemming en gaat naar Burgerinitiatief Woudenberg.

RUILWEDSTRIJD Om 10.15 uur lezen de Eierkoningin en -prinses voor kinderen vanaf zeven jaar voor uit het boek 'Ruil je rijk van Maranka Rinck. Als het boek uit is, geven zij het startschot voor de wedstrijd 'Ruil je rijk'. Iedere jonge deelnemer krijgt een paperclip en mag 2 uur lang naar hartenlust gaan ruilen. Verder zijn er inspiratie-pitches over onder andere honingbijen, het verbouwen van biologische groenten, duurzame schoonmaakproducten en de Bijenwasdoek. Doorlopend zijn er objecten van kunstenares Gusta Boodt te zien, die gebruikte materialen een tweede leven geeft. Er zijn ook informatiestandjes van de imkervereniging, de Wereldwinkel en Welkoop.