• Utrechts Landschap
  • Utrechts Landschap

Restauratie kom van Grand Canal Renswoude afgerond

RENSWOUDE Utrechts Landschap is klaar met de restauratie van de kom van het Grand Canal in Kasteelbos Renswoude. De oorspronkelijke aarden wal rondom de kom is hersteld en er zijn nieuwe beuken en eiken geplant. Het Grand Canal in Renswoude is voor Nederlandse begrippen uniek. Het is het langste ononderbroken Grand Canal van het land.

Uit historisch onderzoek is gebleken dat er oorspronkelijk een lage wal langs de kom lag. Restanten daarvan waren nog vaag zichtbaar. Tijdens de restauratie is deze wal hersteld. De oude beuken en eiken op de wal waren in slechte staat. Utrechts Landschap heeft 46 jonge eiken geplant met daartussen een beukenhaag. Op deze wijze is een architectonisch geheel ontstaan.

De eiken, beuken en de grasbegroeiing op de wal hebben nog even tijd nodig om goed aan te slaan, maar wandelaars kunnen nu al een goede indruk krijgen van het beoogde beeld. Het theeprieel naast het kasteel is eind vorig jaar in oude glorie hersteld.

De restauratiewerkzaamheden in Kasteelbos Renswoude zijn mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds (Pfälzer-Birnie Fonds en het Zanen-Bakker Fonds), de provincie Utrecht, de Nationale Postcode Loterij en een particuliere gift.