• Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink

Repaircafé Woudenberg blijkt succesvol

WOUDENBERG Het repaircafé in Woudenberg blijkt een succes te zijn. Op 16 juni was het voor de zesde keer geopend was in het Cultuurhuis.

Elke 3e vrijdag van de maand is er van 14-16 uur een Repaircafé waarbij 3 of 4 enthousiaste vrijwilligers en een naaister gratis kapotte huishoudelijke apparatuur proberen te repareren of kleine naaiklusjes verrichten.

Het Repaircafé is een initiatief van Stichting Duurzaam Woudenberg en de gemeente om de hoeveelheid weggegooide spullen te beperken. Sinds 2014 streeft de gemeente er naar om een duurzame gemeente te zijn.

Dit initiatief blijkt een groot succes te zijn: er komen 10-15 mensen per keer om iets te laten repareren. Daarnaast komen er ook elke keer mensen voor de gezelligheid. Het heet niet voor niets een 'Repaircafé'! Koffie en thee worden verzorgd door mensen van Reinaerde. Naast het stimuleren van duurzaamheid is ook deze sociale functie van het Repaircafé belangrijk.

Frans van der Schot: ,,Deze 6e keer werden verschillende elektrische heggenscharen gerepareerd en knopen aan kledingstukken gezet. Andere keren kregen we ook veel stofzuigers, Senseo apparaten, broodroosters, boormachines, een hoge drukspuit en speelgoed ter reparatie. Het is leuk dat mensen die iets weg willen gooien het nu gerepareerd krijgen. Meestal lukt dat wel. Alleen een elektrische afvalbak lukte niet. Soms is iets zo kapot dat het beter naar de milieustraat kan. Soms is een reparatie heel simpel, zoals bij een schemerlamp waar alleen een lipje in de fitting recht gebogen moest worden. Het Repaircafé doet geen klussen die ook door bedrijven aangeboden worden maar juist wat zij niet bieden."