• Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang

Renswoude krijgt een muziekschool

'Ik beleef veel plezier aan het lesgeven'

Adriaan Hosang

RENSWOUDE Renswoude krijgt een muziekschool. Drijvende kracht daarachter is Jeannette van 't Veld. Ze heeft het al helemaal voor ogen. De muziekschool in Renswoude gaat muziekles, zangles en dansles geven. De naam voor die muziekschool heeft ze ook, namelijk Speel en Zing.

Velen kennen Van 't Veld ongetwijfeld als de dirigent van het christelijk gemengd koor Con Amore in Renswoude. Een jonge muzikale vrouw, enthousiast, bevlogen en graag bezig in de muziek. Ook tijdens de winterwandeling heeft men kennis kunnen maken met Jeannette, zeker zij die ook even de bibliotheek zijn binnengestapt en daar hebben geluisterd naar haar zang en pianospel, toen bijgestaan door violiste Mary Ann Eessaar.

RUIMTE ,,Ik ben van mening dat er gewoon ruimte is voor een muziekschool zoals ik die voor ogen heb", zegt ze. ,,Nee, wij zijn echt geen concurrent van Ons Genoegen waar ook diverse soorten muziekles gegeven wordt. Bij ons kan men terecht voor pianoles, zangles, orgelles, keyboardles, gitaarles, vioolles, drumles, dans, ballet of musical en voor stemvorming en koorscholing."

,,Het is de bedoeling dat we dit ook meteen breed neerzetten en inmiddels hebben we al vijf docenten die mee gaan werken aan de muziekschool Speel en Zing", zegt Van 't Veld die uiteraard zelf ook les gaat geven, orgel, piano, zang, keyboard en stemvorming. ,,Ik beleef veel plezier aan het lesgeven. Daarnaast treed ik zelf op als soliste (sopraan) of als begeleider van een koor of solist. Muziek maken is een verrijking in mijn leven en geeft veel energie."

,,Ik studeerde piano, zang en orgel aan het Utrechts conservatorium", neemt ze ons mee in haar verleden. ,,Ook volgde ik kerkmuzieklessen, improvisatielessen en koordirectie. In 1986 ben ik afgestudeerd. Ik vind het zingen en de stem zoiets geweldigs dat ik me verder specialiseerde in zang door het volgen van zanglessen en masterclasses. Sinds 1985 ben ik enthousiast dirigent van diverse koren. De kennis van het zingen is hierbij een van de sterke punten. Het overbrengen hiervan is een van de uitdagingen."

HET BESTE ,,Zowel bij de instrumentale als de vocale lessen is het fijn om het beste uit de leerling te halen. Een goede basistechniek waar je op terug kan vallen, maar niet te vergeten het plezier in het maken van muziek en de muziek zo mooi mogelijk laten klinken. Een goed ritmegevoel, een goede techniek, notenkennis, theorie van de muziek, structuur van de muziek komen aan bod tijdens de lessen, maar wel met aandacht voor iemands persoonlijke kwaliteiten en bagage."

Eén voor één stelt Van 't Veld de overige docenten voor. Als eerste Marno Wieken (gitaar). ,,Vanaf ongeveer zijn tiende levensjaar speelt hij gitaar. Hiervoor speelde hij piano. Daarna volgden vele bandjes, waarin hij zowel solo als begeleidend elektrisch gitaar speelde. Marno heeft in Utrecht aan het conservatorium gestudeerd."

De volgende docent is Mary Ann Eessaar (viool). ,,Mary-Ann Eessaar begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Zij kreeg haar bachelor diploma vanuit de Estse Academie voor Muziek en Theater in 2012 (docent Mare Teearu) en masters diploma vanuit het Utrechts Conservatorium in 2014 (docent Elisabeth Perry, concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest). Mary-Ann speelt veel kamermuziek met diverse ensembles, en geeft regelmatig concerten met het Comenius Kwartet. Zij studeerde vioolpedagogie aan de Estse Academie voor Muziek en Theater met Niina Murdvee."

,,Patrick de Vries geeft drumles", vervolgt Van 't Veld. ,,Plezier staat voor hem bovenaan bij het lesgeven. Alle muziekstijlen hebben hetzelfde basisdrummateriaal. Daarna staat de muziekkeus van de leerling centraal. Bij zijn lessen is het knallen."

De vijfde docent is Marissa Ludwig, voor dans en musical. ,,Haar passie en liefde voor dans is al vroeg begonnen. Ze was 4 jaar toen ze begon met dansen. Ze is gestart met Klassiek Ballet. Op haar 7e stapte ze over naar Jazz, wat ze nog steeds met heel veel plezier doet. Op haar 17e is ze gestart met de vierjarige MBO Dansopleiding. Ze wilde haar kennis over dans uitbreiden en haar passie overbrengen aan anderen. Inmiddels is ze afgestudeerd en is ze gediplomeerd dansdocente."

Jeannette van 't Veld merkt op dat het ook de bedoeling is om workshops te geven. Ook binnen de scholen ziet ze het nodige potentieel aan leerlingen. ,,Het is de bedoeling dat nog verder uit te zoeken", zegt ze.

LEUKE REACTIES ,,Het leuke was dat we ons tijdens de winterwandeling, waar gelukkig heel veel publiek geweest is, hebben kunnen presenteren en leuke reacties hebben gekregen. Als het allemaal lukt proberen we ons ook binnenkort opnieuw te presenteren. Ik heb al een idee daarvoor, maar ik kan daar nu nog weinig over zeggen. Ik moet eerst nog even contact daarvoor leggen, maar wie weet is dat al snel."

Van 't Veld merkt op dat er inmiddels al enkele leerlingen zich aangemeld hebben voor de muziekschool. ,,Dat is leuk, het begin is er, maar ik heb het idee en hoop ook dat er nog meer mensen zich spontaan aanmelden. We hebben voor de lessen enkele ruimten ter beschikking gekregen in de bibliotheek aan de Van Reedeweg. Voor ons is dat gewoon heel prettig, dat we dat op deze manier hebben kunnen regelen."

Wil je meer weten over de muziekschool Speel en Zing, kijk dan voor nog meer informatie op de site: www.speelenzing.eu of bel even naar Jeannette van 't Veld, tel. 06-30061560.