• Kinderen zaaien de zaadjes in het doopvont.

  Hannie van de Veen
 • 'Rejoice'met dirigente Trees Meijer en pianist Bram van der Mark

  Hannie van de Veen
 • Angelique Martina lichtte als organisator een en ander toe

  Hannie van de Veen
 • Het schilderij met het thema van de viering

  Hannie van de Veen
 • Voorganger Henk Bloem met het meisje dat het verhaal van de kolibrie voorlas

  Hannie van de Veen
 • Na de viering was er een lunch voor iedereen

  Hannie van de Veen

Duurzaamheid centraal bij Franciscusviering

WOUDENBERG Voorafgaand aan de week voor duurzaamheid vond zondag in een volle Catharinakerk een oecumenische Franciscusviering plaats. Hierbij stond de zorg voor de aarde en duurzaamheid centraal.

Voorganger Henk Bloem gaf uitleg over Franciscus van Assisi die bekend werd om zijn aandacht voor dieren en de natuur. Zijn sterfdag werd in 1929 uitgeroepen tot Dierendag. Franciscus was een rijke Italiaan, maar gaf na enkele visioenen al zijn bezit weg om in armoede te leven en de boodschap van liefde voor de Schepper, de mensen en de natuur te verspreiden.

Het thema van de viering was 'Toekomst Zaaien'. Dat werd uitgebeeld op een schilderij in de kerk waarop een volwassen hand mosterdzaadjes zaait en een kinderhand oogst. Initiatiefnemer Ton van Leur: ,,We hebben de aarde te leen van onze kinderen en moeten er goed voor zorgen. Daarom blijft duurzaamheid belangrijk." Als voorbeeld dat elke bijdrage waardevol is, werd het verhaal van de kolibrie voorgelezen die met steeds een enkele druppel een brand probeert te blussen om zijn deel te doen.

Behalve lezingen uit Lukas en Habakuk werd ook het Zonnelied van Franciscus gelezen die de natuurelementen zijn broeders en zusters noemde omdat ze Gods schepping zijn: 'scheppen is niet maken maar tot leven brengen'. Geloofsbelijdenis, communie en een overweging over de kracht van het geloof waren belangrijk in de dienst maar centraal stond het zaaien van mosterdzaadjes in het met aarde gevulde doopvont door enkele kinderen: een mooie symboliek. In de Bijbel wordt geloof vergeleken met mosterdzaad dat tot grote planten kan uitgroeien.

Het koor Rejoice zong verschillende liederen. Bij de uitgang werden zakjes mosterdzaad uitgedeeld en tijdens de lunch na de dienst werd mosterdsoep geserveerd.