• Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink

Registers gestolen bij inbraak Catharinakerk

WOUDENBERG Toen een groepje mensen vrijdagmiddag in de R.K. Catharinakerk aan de Willem de Zwijgerlaan kwam omdat ze daar een zaaltje gehuurd hadden troffen ze een vreemde situatie aan en werd onmiddellijk alarm geslagen. Er was overduidelijk ongewenst bezoek geweest tussen donderdag 11 februari 20.00 uur en vrijdag 12 februari 14.00 uur.

Hannie Lamberink

Zaterdagmorgen deed de recherche uitgebreid onderzoek naar braaksporen, voetafdrukken, DNA, enz. Via de achterdeur bij het keukentje hadden de inbrekers zich toegang verschaft tot het pand. Met een koevoet was het niet moeilijk geweest om de kunststof deur open te breken. Aan beschadigingen aan de muur is goed te zien dat een rode koevoet gebruikt is. Met de andere deuren van kasten, sacristie en magazijnen hadden ze duidelijk meer moeite gehad.

Met grof geweld waren alle deuren die niet op slot zaten opengebroken of ingetrapt. Deuren en kozijnen zijn flink beschadigd. Henk Boschker, voorzitter van de locatieraad van de kerk:"Ze hebben duidelijk niet geweten dat er sleutels in de kerk aanwezig waren want anders waren ze daar wel naar op zoek gegaan. Al deze schade is triest! We hebben hier helemaal niets van waarde!"

Vreemd genoeg is er in de kerkzaal niets omvergegooid of vernield. Vazen met bloemen en kandelaars staan nog gewoon op hun plek. Alleen het orgel is opengebroken en beschadigd. Een mandje met geld dat op het altaar stond is zelfs ongemoeid gelaten. In de sacristie is van alles van zijn plek gehaald en de kluis is uit de grond gerukt en meegenomen:"In deze kluis zaten alleen de doop-, trouw- en rouwregisters, geen waardepapieren o.i.d. Voor onze kerk zijn die registers waardevol maar voor anderen hebben ze geen waarde. We hopen dat we die nog terug krijgen!"

Uit één van de opslagruimtes achter de kerkzaal is de net 3 jaar oude apparatuur van Interkerkelijk koor 'Rejoice' meegenomen. "Dat soort spullen zijn gemakkelijk verhandelbaar".Het is zo kort na de inbraak nog lastig om te zien of er uit alle opengetrokken kasten en laden nog meer meegenomen is. Komende week komt de verzekering de schade opnemen. Vanzelfsprekend zijn alle tips over bijzonderheden die gehoord of gezien zijn voor of tijdens deze inbraak zeer welkom bij de politie van Leusden-Woudenberg.