• Jan Willem Hengeveld
  • Vertrek naar Den Haag

    Hannie Lamberink-van de Veen

Regiowinnaar Griftschool: ´Aandacht voor mondiale uitdagingen´

WOUDENBERG De Griftschool is de regiowinnaar van de duurzaamheidsprijs en ging naar Den Haag. Groep 8 en zijn meester Jan Willem Hengeveld vertrokken woensdag 4 oktober na de kinderboekenweekopening met een bus van Vlastuin naar Den Haag. Uit bijna 800 scholen is de Griftschool door een jury gekozen als regiowinnaar bij de door Shell georganiseerde Bright Ideas Challenge.

FESTIVAL Uit de regiowinnaars zijn 4 oktober drie landelijke winnaars gekozen, tijdens het Generation Discover Festival op het Malieveld in Den Haag. Dit festival duurde van 4 tot 8 oktober en was bedoeld om jongeren te interesseren voor wetenschap en technologie. Bij de Bright Ideas Challenge mogen leerlingen van groep 7 en 8 creatieve, originele en innovatieve oplossingen bedenken voor wereldvraagstukken, zoals voldoende voedsel voor iedereen, schoon drinkwater en duurzame energie. Jan Willem Hengeveld: ,,Op de Griftschool vinden we het belangrijk om leerlingen kennis te laten maken met wetenschap en techniek en om naast de kernvakken ook aandacht te besteden aan duurzaamheid en mondiale uitdagingen als klimaatverandering´´.

WATERSTOF De leerlingen kregen lessen over het belang van zorg voor de aarde, duurzaamheid en schone energie. Daar was ook een gastles bij over waterstof als schone brandstof van een bij HyGear werkzame vader. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met eigen ideeën over voedsel, water en energie. De teams presenteerden hun uitwerking aan de klas en stuurden het vervolgens in. Een team van de Griftschool werd één van de zes regiowinnaars in de categorie 'Voedsel'. Het team 'Anti vervuiling' van de Griftschool ontwikkelde een Farm Drone met een zonnepaneel om vanuit de lucht zaden te planten, akkers te besproeien en insecten en onkruid te identificeren. In Den Haag was de prijsuitreiking en konden ze op het festival experimenten doen, zoals een autootje bouwen dat op zout water loopt, met drones vliegen, met een simulator naar het binnenste van de aarde afdalen en met hackers strijden.