• Joke van der Heide

Regenboogvlag als solidariteit

WOUDENBERG In Woudenberg werd vrijdag de regenboogvlag niet gehesen. Veel gemeenten deden dit wel om afstand te nemen van de Nashville-verklaring, waarin homo's en transgenders expliciet worden afgewezen. Om toch hun solidariteit te tonen hebben PvdA-GL samen met GBW, VVD en CDA in het Cultuurhuis op vrijdagmiddag een regenboogvlag aangeboden aan burgemeester Titia Cnossen.

De gemeente Woudenberg heeft de regenboogvlag niet gehesen, omdat zij alleen de Nederlandse vlag hijst en zich daarbij houdt aan het landelijke vlaggenprotocol. Reden voor PvdA-GL en GBW om het initiatief te nemen om in de raad van februari een voorstel te doen om het vlaggenprotocol aan te passen.

Verder stelt de burgemeester: ,,Wij zijn er in de gemeente voor alle Woudenbergers. Wij werken met elkaar aan een inclusieve samenleving waar in je mag zijn, wie je bent. Een eenzijdige verklaring die de identiteit van homo's en transgenders ontkent, sluit mensen uit. Terwijl je juist met elkaar in gesprek moet blijven, ook over zaken waarover we van mening verschillen."

Woudenberger Cees de Greef was bij de uitreiking aanwezig. Hij zette vraagtekens bij de actie, omdat homoseksualiteit op deze manier in een hokje wordt gestopt. Hij voelt zich in Woudenberg als mens geaccepteerd. Dat staat los van zijn seksualiteit.