• Pyramide van Austerlitz

Recordaantal bezoekers voor de Pyramide van Austerlitz

WOUDENBERG De Pyramide van Austerlitz beleefde afgelopen jaar een topjaar. In totaal beklommen 48.682 bezoekers het monument en dat is een record. En dat in het jaar dat de vrijwilligersgroep en het Bezoekerscentrum tien
jaar bestaan.

Inmiddels is het hoogseizoen afgelopen en vanaf nu tot aan Pasen is de Pyramide van Austerlitz alleen op zondagmiddag, of op afspraak, geopend. Maar de vrijwilligers, die het publiek ontvangen, hopen voor de jaarwisseling nog de 50.000ste bezoeker te mogen verwelkomen.

JAARLIJKS ONDERHOUD Volgende week start ook het jaarlijkse onderhoud van het monument dat nodig is om dit 'levende' monument, een icoon uit de Franse tijd, in stand te houden. De Pyramide bestaat uit natuurlijk materiaal wat onderhevig is aan weersinvloeden en de zwaartekracht. Zo hebben regen en wind, maar ook de droogte van afgelopen zomer, invloed op de onderhoudstoestand van het monument. Naast het maaien, wat doorgaans een keer per week gebeurt, wordt er volgende week begonnen met het herstellen van de bovenkant van het monument.

Het monument is opgebouwd uit graszoden en zand. Dat zakt in de loop van de tijd naar beneden. Er ontstaat dan een afstand tussen het publieksplatform met de stalen trap en het aarden deel van het monument. De trap en het platform van waaraf bezoekers een prachtig uitzicht op de omgeving hebben staat goed verankerd. Daarop heeft het aarden deel van het monument, wat in beweging is, geen invloed.

GEEN SUBSIDIE Afgelopen voorjaar is de voet van het monument hersteld. Dit najaar is de bovenkant aan de beurt, zodat het monument volgend voorjaar weer klaar is voor haar bezoekers. Er is geen subsidie beschikbaar voor het onderhoud van dit rijksmonument. Het onderhoud wordt gefinancierd uit de inkomsten van de entreekaartjes en rondleidingen.

VRIJWILLIGERS  NODIG Om alle bezoekers te kunnen blijven ontvangen bij de Pyramide van Austerlitz zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Meer informatie over het vrijwilligerswerk is te vinden op www.landschaperfgoedutrecht.nl.