• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Record vlaggetjes haken in Woudenberg

WOUDENBERG Kort geleden was de actie op tv bij Hart van Nederland: het record vlaggetjes haken voor de langste vlaggenlijn ter wereld. Het record staat op 7,4 km.

Deze actie streeft naar een vlaggenlijn van 10 kilometer, om in het Guiness Book of Worldrecords te komen. Hiervoor zijn 40.000 vlaggetjes nodig van 18 centimeter breed, die door naaisters aan een band worden gezet.

Het idee van de vlaggenlijn is ontstaan door de slogan dat je bij narigheid in het leven er zelf iets van moet zien te maken en zelf de slingers moet ophangen. Via deze 'positieve slinger' worden mensen verbonden.

SLINGERS De actie is opgestart door Debbie Nijenhuis uit Hengelo ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Nije Stichting in Twente. Dit is een inloophuis waar iedereen die met kanker te maken krijgt terecht kan voor een luisterend oor, lotgenotencontact, voorlichting, praktische hulp, therapie, workshops, lezingen en creatieve en sportieve activiteiten.

Op de jubileumdag, 13 maart, worden de slingers eerst opgehangen op oncologieafdelingen in ziekenhuizen en daarna worden ze per 2 meter of twintig vlaggetjes verkocht. De opbrengst is bedoeld voor de realisatie van de Nije Hoeve, een multidisciplinair centrum voor nazorg en ondersteuning bij kanker.

WERELDRECORD De actie is een groot succes en heeft zich uitgebreid over heel Nederland. In elke provincie zijn inleverpunten voor vlaggetjes en overal zijn haakgroepen ontstaan.

In Woudenberg organiseren Jacqueline Kroese-Steinmann en Lisa Beniest haakochtenden in de Serre van zorgcentrum Groenewoude, om samen een bijdrage aan dit wereldrecord en het goede doel te leveren.

De haakochtenden zijn 14, 18, 21 en 25 augustus van 9.00 tot 11.45 uur. Iedereen kan zo binnenstappen. Mensen kunnen ook  individueel vlaggetjes haken en inleveren of door de brievenbus doen op Mesdaglaan 26.

Alle ingeleverde vlaggetjes moeten voorzien zijn van naam en woonplaats, want die worden vermeld op de website van het Nijehuis.

KOFFIEKAN Jacqueline: ,,Ik houd ervan iets te organiseren en ik houd ook van haken.

Toen Lisa over deze actie vertelde ben ik gelijk enthousiast aan het organiseren gegaan. Ik kon een locatie regelen bij Groenewoude, ik kreeg een koffiekan en een koffiezetapparaat ter beschikking, Albert Heijn wilde koffie en koek sponsoren en er meldden zich al snel mensen aan om mee te doen. Mensen die niet kunnen haken, maar wel willen meedoen, leren we op deze ochtenden de eerste beginselen.

Iedereen moet wel zelf haaknaalden en garen meenemen. Voor bewoners van Groenewoude of de Kersentuin is dit een leuke extra activiteit. Ik weet dat er in Woudenberg al handwerkgroepen zijn, bij de Voorhof, bij creatieve club de Wetering en bij de Welfare.

SPONSORS Misschien willen deze handwerksters wel meedoen met ons initiatief?

We zoeken nog wel sponsors van acryl of katoen haakgaren. Ook bedrijven mogen sponsoren."

De uiterste datum om in Twente vlaggetjes in te leveren is 10 februari. Voor die datum gaat Lisa de vlaggetjes naar het Nijehuis brengen. Meer informatie: jacky_141414_@hotmail.com of www.denijestichting.nl