• Pauw Media

'Ontnemingen' tot 100.000 euro geëist tegen twee pluimveehouders

WOUDENBERG ,,Door een maximum te stellen aan het aantal te houden kippen, probeert de overheid het belang van de agrarische sector in balans te houden met het belang van de kwaliteit van ons milieu,"  zei het OM dinsdag in de rechtbank in Amsterdam op een themazitting over mestfraude. Het OM eiste tegen twee pluimveehouders uit Woudenberg boetes van 25.000 euro en ontnemingen tot 100.000 euro. De bedrijven hadden volgens het OM te weinig dierrechten in vergelijking met het aantal dieren dat zij hielden.

Uit onderzoek door de NVWA blijkt dat twee bedrijven gezamenlijk voor tienduizenden stuks pluimvee meer hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten hadden gekocht of geleased, aldus het OM. Eén bedrijf uit Woudenberg hield vermoedelijk 40.000 kippen te veel, het andere bedrijf uit Woudenberg bijna 20.000 kippen.

,,Mestrechten zijn een bijzonder actueel onderwerp momenteel", zei de officier op zitting: ,,Het systeem om de uitstoot van de agrarische sector te maximeren is een cruciaal onderdeel van het Nederlands milieubeleid." Het stelsel van dierrechten is in het leven geroepen, zodat de overheid de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt in een jaar kan beheersen. Aan het verkrijgen van dierrechten zijn kosten verbonden.

Het overtreden van de meststoffenwet leidt tot ondermijning van het systeem en concurrentievervalsing: ,,Niets is frustrerender dan zelf je bedrijf runnen volgens de regels, terwijl anderen die het niet zo nauw nemen met de regels daarmee gewoon wegkomen zonder consequenties", zei de officier. Het Openbaar Ministerie eist dat het geld, dat deze pluimveehouders met dit tekort aan rechten hebben bespaard, moet worden ontnomen. Het gaat om 97.044,86 en 46.955,22 euro. Daarnaast eist het OM eist tegen de beide pluimveehouders 25.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.