Proef: 'Bestrijd natuurbrand met vuur'

SCHERPENZEEL Brandweer Gelderland-Midden doet momenteel mee aan een proef om natuurbranden met vuur te bestrijden. De uitkomst kan waardevol zijn voor brandbestrijding op onder meer de Veluwe.

Hans-Lukas Zuurman

Vuur bestrijden met vuur. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Voor de techniek heeft de brandweer onder meer gekeken naar natuurbrandbestrijding in Engeland en Australië, vertelt woordvoerder Allard Schimmel van brandweer Gelderland-Midden, waar ook het Barneveldse korps onder valt.

VOORBRANDEN De proef heeft de titel 'Voorbranden' gekregen: door heide en gras te verbranden voordat een vuurfront van de natuurbrand ter plekke is, kan deze gestopt worden, luidt het principe. De proef is in februari begonnen en eindigt deze maand. De pilot bestaat uit theorielessen en training in het veld. Vanuit Gelderland-Midden zijn de bevelvoerders van de korpsen van Scherpenzeel en Rheden erbij betrokken. Ook de regio's Noord en Oost-Gelderland, IJsselland, Twente, Drenthe, het ministerie van Defensie en het Instituut Fysieke Veiligheid zijn deelnemers aan de proef.

* Lees meer in Scherpenzeelse Krant van dinsdag 10 maart.