Primeur met 'Leeft Samen-app'

RENSWOUDE Contact mogelijk maken tussen verenigingen, gemeente en individuele burgers. Dat is het doel van de nieuw Leeft Samen-app voor smartphone en tablet. Renswoude is de eerste gemeente die deze app in gebruik neemt. Mieke Bakker van Leeft Samen is blij dat Renswoude deze stap zet.

Vanuit Renswoude werd een jaar geleden contact gelegd met Leeft Samen, vertelt Bakker. Hierop volgden diverse gesprekken met organisaties, gemeente en verenigingen om het draagvlak te meten.

Tijdens de onlangs gehouden Nieuwjaarsmarkt kon al kort kennis worden gemaakt met de app Renswoude Leeft Samen. ,,Mooi om te zien dat er diverse belangstellenden waren om het even uit te proberen'', vindt Bakker.

LANCERING Tijdens de officiële lancering in de bibliotheek op maandag 25 januari wordt de app dorpsbreed voorgesteld. Belangstellenden zijn van harte welkom voor de presentatie waarbij ook uitleg wordt gegeven over de app.

,,In Renswoude zijn de lijnen al wat korter en door deze app hopen wij hieraan bij te dragen'', licht Bakker toe.

,,Ontmoeting en contact is het doel. Als je de app hebt geïnstalleerd, is het aan jou hoe actief je ermee omgaat. In deze tijd doen we steeds meer digitaal, ook onze contacten met anderen. Deze app springt hierop in door digitaal contact mogelijk te maken waaruit dan echte ontmoetingen volgen."

Via de app kunnen buurtbewoners met elkaar en met de diverse verenigingen in het dorp in contact komen. Van eenvoudige vragen als: 'Wie heeft er een heggenschaar te leen?' tot uitnodigingen voor concerten van de plaatselijke muziekvereniging.

De mogelijkheden zijn uitgebreid en kunnen naar de wens van de gebruikers ingezet worden. De app kan al gedownload worden voor inwoners van Renswoude, via de appstore op de smartphone of tablet. ,,,Je maakt dan een profiel aan waarbij je zelf instelt hoe groot de straal is rondom je woonhuis. Je kunt ook berichten sturen naar medegebruikers van de app in jouw woonplaats.''

PUBLIEK BEDRIJF Leeft Samen is een landelijke coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk en is gevestigd in Barendrecht.

Leeft Samen is grotendeels gefinancierd met publiek geld (van gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties). Leeft Samen is daarom vormgegeven als een 'publiek bedrijf'. Alle winst wordt geïnvesteerd in een verdere ontwikkeling van het Leeft Samen-platform en/of concrete activiteiten in de wijk.

Bakker: ,,Wij geloven in de kracht van een sociale, gezellige en veilige leefomgeving. Als mensen zich fijn voelen in hun wijk of dorp, doen ze actief mee om die wijk veilig en gezellig te houden, is onze overtuiging. We hebben de app 'getest' in de wijk Prins Alexander in Rotterdam en daar blijkt het aan te slaan. Renswoude is de eerste plaats waar we van start gaan. We gaan uiteraard uiteindelijk voor landelijke dekking.''

Op de website www.leeftsamen.nl is regelmatig actuele informatie te vinden.