• Van links naar rechts: Dumitras, Valerica, Mihai en Ruslan.

    Hannie Lamberink
  • Het gezin Natsik zingt met elkaar een Roemeens lied voor de zaal.

    Hannie Lamberink

Presentatie Moldavië: Warm weerzien

WOUDENBERG Voor Corinne en haar gezin maar ook voor vele betrokkenen was het een warm weerzien in de Voorhof op 27 juni. Voor de presentatie werd er bijgepraat met iedereen die ooit in Rezina in Moldavië was geweest. Hoewel Tolya en de kinderen geen Nederlands of Engels spreken verstaan ze veel en lukt communicatie met handen en voeten goed.

Ds. Pieter Koekkoek opende de avond in de volle kerkzaal. Hij herinnerde aan Corinne's vertrek 23 jaar geleden en benoemde dat Corinne met haar werk voor broeders en zusters in Moldavië gedragen wordt door organisaties hier maar vooral door God.

Tolya Natsik vertelde in het Russisch hoe ze sinds hun huwelijk in 2013 samen bezig zijn met dit voor hem nieuwe werk. Corinne vertaalde. Ze vertelde ook hoe ze ooit kinderen uit kindertehuizen tijdens de schoolvakanties opving als ze niet naar hun ouders konden: ,,Mijn leven lang heb ik al een hart voor kinderen." Zo ontmoette ze Dumitras en Valerica die nu bij haar wonen. Ze wilde de kinderen een leuke tijd bieden en in contact brengen met God. Bij haar mochten ze kind zijn door te spelen, verjaardagen te vieren, te helpen in het huishouden en van alles te ondernemen: in Moldavië is dat ongewoon. Er heerst veel drankmisbruik. De honden zijn voor de kinderen een onmisbare steun bij het verwerken van hun emoties.

Moeizaam proberen Corinne en Tolya een eigen inkomen te verdienen met konijnen fokken, stroopwafels bakken en vrachten vervoeren. Ook zetten ze projecten op voor armen, ouderen en eenzamen en brengen hen hout voor de winter of maaltijden. Dumitras, Valerica, Ruslan en Mihai vertelden aan de hand van foto's in het Roemeens iets over hun voorgeschiedenis en hoe lang ze bij Corinne wonen. De reis naar Nederland is voor hen een cultuurshock.

De laatste jaren gebruikten instanties Corinne als crisisopvang, waarbij niet het belang van de kinderen telde maar het geld dat er mee verdiend werd. Het was pijnlijk om steeds de plaatsing en het vertrek van kinderen mee te maken. Tolya en Corinne besloten daarom alleen nog pleegkinderen op te nemen. Voor hun activiteiten gaan ze een eigen organisatie oprichten en werken ze samen met 'Hart voor Moldavië'.

Zowel Tolya als Corinne gaven aan dankbaar te zijn voor Gods hulp en alle steun uit Nederland. Donaties: NL79INGB0005777567 ten name van C.S.Anbeek in Zwoll