• Lex van Lieshout

Politie houdt achtste verdachte voor reeks inbraken aan

WOUDENBERG De politie heeft zondag 13 december in Hilversum een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal met geweld in Woudenberg. Op 11 november werden hiervoor tijdens een actie al zeven verdachten aangehouden.

Het woninginbrakenteam in Zeist hield die woensdag 11 november zeven verdachten in de leeftijd van 22 tot en met 34 jaar uit Bussum, Hilversum en Weesp aan voor een reeks woning- en bedrijfsinbraken. Deze verdachten werden vrijdag 13 november voorgeleid bij de rechter-commissaris in Lelystad. Zes van hen zitten nog altijd vast. De heengezonden persoon blijft verdachte in het onderzoek.

Aanleiding voor de aanhoudingsactie op 11 november was een woninginbraak in Woudenberg op 1 april dit jaar. Hier werden op de Koningin Wilhelminalaan inbrekers overlopen door de bewoner en een buurman. Deze mannen zetten de achtervolging in. Eén van de inbrekers sloeg daarop de behulpzame buurman. Hierop moesten zij de achtervolging staken en moest de buurman van de aangever zich laten behandelen aan een hoofdwond. Uit de woning bleken onder andere sieraden gestolen. De daders lieten bij hun vlucht spullen

achter. Deze goederen en aanvullend sporenonderzoek waren aanleiding voor de start van een uitgebreid onderzoek. De 21-jarige man die op 13 december werd aangehouden, wordt verdacht van mishandeling van de behulpzame buurman.

Op basis van de onderzoeksresultaten verdenkt het onderzoeksteam de verdachten van het plegen van tenminste negen woninginbraken in Bussum, Hilversum, Weesp, Hollandsche Rading en Hoornaar (Zuid-Holland) en Woudenberg en van vijftien bedrijfsinbraken verspreid over Nederland, gepleegd vanaf april 2015. De politie vermoedt dat de verdachten in wisselende samenstelling de inbraken pleegden en de woninginbraken waren gericht op het stelen van onder andere geld, sieraden en computerapparatuur.