• Henk Seinen geeft veel informatie.

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • Inleiding door wethouder Gijs de Kruif.

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • De avond was goed bezocht.

    Hannie Lamberink-van de Veen

Plannen voor duurzame woningbouw: 'Het Nieuwe Wonen' in Woudenberg

WOUDENBERG Stichting Duurzaam Woudenberg en de gemeente Woudenberg organiseerden dinsdag 13 maart een avond in het Cultuurhuis over 'het Nieuwe Wonen', waaronder wordt verstaan duurzaam wonen dat ook toekomstgericht is. De vijftig stoelen in de zaal waren tot de laatste plaats bezet.

Na het welkom door Gerald ten Wolde van Duurzaam Woudenberg verzorgde wethouder Gijs de Kruif een inleiding. Hij vertelde: ,,In het nieuwe plan Hoevelaar met 1.000 woningen kunnen we rekening houden met duurzaam bouwen, maar bij bestaande woningen is duurzaam wonen lastiger te realiseren. Toch kunnen ook daar stapjes gezet worden. Samen met lokale ondernemers werken we aan het ambitieuze plan om woningen Nul-op-de meter te bouwen, dat wil zeggen zonder gas. Niet alleen financieel, maar ook qua comfort is duurzaam wonen aantrekkelijk."

BINNENKLIMAAT Na wethouder Gijs de Kruif kwam Henk Seinen van Seinen Energie aan het woord over 'Uw huis klaar voor de toekomst'. Dit bedrijf werkt al jaren aan woningprojecten met een gezond binnenklimaat, laag energieverbruik en lage maandlasten. Hij adviseerde het verduurzamen van bestaande woningen te combineren met toekomstig onderhoud, zoals het vervangen van glas of kozijnen. Hij herinnerde aan het Akkoord van Parijs uit 2015: ,,Een groot aantal landen heeft daarbij afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, door het gebruik van fossiele brandstoffen te beëindigen, zodat er minder CO2-uitstoot komt. Het gebruik van gas in woningen zal daarom gaan stoppen. Energiebesparing en andere manieren van verwarming worden steeds belangrijker. Dat kan met warmteterugwinning, warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers. Ook moeten woningen niet alleen goed geïsoleerd worden, maar ook geventileerd voor een gezond binnenklimaat. Technische noviteiten, zoals moderne besturingssystemen, maken dit mogelijk. Ook worden opslagmogelijkheden voor energie onderzocht." Zulke investeringen zijn, ondanks financieringsprojecten, subsidies en leningen kostbaar. Naast kostenbesparing winnen bewoners met duurzame maatregelen ook comfort, een langere levensduur en een meerwaarde van de woning. Uit de zaal kwamen nieuwsgierige en kritische vragen.

COMFORTABEL Hierna vertelde Gerrit Vledder, projectleider van de campagne 'Energie in Woudenberg', waar Woudenbergers informatie kunnen vinden om hun woning te verduurzamen en energiezuinig, gezond en comfortabel te maken: ,,Via de website www.energie-in- woudenberg.nl komt u bij het 'Duurzaam Bouwloket', waar via verschillende knoppen alles is te vinden over wat u kunt doen en wat het u oplevert. Zo helpen we mensen zo lang mogelijk energiezuinig, prettig en betaalbaar te wonen in hun huis. Mensen kunnen een zelfscan van hun huis doen." Na de pauze was er een informatiemarkt over de nul-op-de-meter aanpak. Het 033Energieloket van het Centrum voor Duurzaam Renoveren in Amersfoort beantwoordt vragen over duurzaam wonen.