• ANP

'Plan van aanpak fijnstof dit najaar'

SCHERPENZEEL Gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Renswoude en samenwerkingsverband Regio FoodValley komen samen met de veehouderijsector dit najaar met een gezamenlijke aanpak van fijnstof in de lucht. Dat hebben alle betrokken partijen maandag besloten. Om de uitstoot te verminderen met behoud van de veehouderijen, worden concrete maatregelen uitgewerkt.

Het plan van aanpak is gericht op het ontwikkelen en inzetten van duurzame toepassingen en technieken. Daarnaast moeten kansrijke innovaties via vergunningtrajecten gestimuleerd worden. De vier gemeenten hebben maandag afgesproken dat ze kennis gaan uitwisselen met onder meer LTO Gelderse Vallei, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Stroe-Wekerom.

Daarnaast worden partijen zoals de GGD en Wageningen UR betrokken. Volgens studies zorgt de hoeveelheid fijnstof, met name afkomstig van pluimveehouderijen, voor longklachten.