'Pimpen' van kringloopspullen blijkt populair

SCHERPENZEEL Een aantal jaar geleden had het kopen bij kringloopwinkels een wat armoedig imago, inmiddels is het kopen en ´pimpen´ (opknappen) van tweedehands spullen populair. In Scherpenzeel kan er volop gesnuffeld, gekeken en gekocht worden op diverse locaties. Zo kan men terecht bij de rommelmarkt van Caecilia aan de Nieuwstraat 70, de Dorcaswinkel aan de Steeg 4, Hebbes tweedehands spullen aan de Dorpsstraat 132 en bij Koster Kringloop aan de Stationsweg.

Janneke Hek

Wie rondloopt bij één van deze vier, ziet mensen die in iedere vondst een schat zien en de mogelijkheden hardop bespreken. Hier een likje kalkverf of daar andere handgreepjes op. Bij de winkel Hebbes maken ze het belangstellenden nog makkelijker. ,,Voor wie dat wil, knap ik zelf de meubels op. Met verf krijgt een kast of tafel een heel andere aanblik. Ik vind het zelf leuk om te doen en de klant heeft een gaaf meubelstuk zonder veel werk erin te stoppen", aldus eigenaresse Jacqueline van Vulpen. Samen met haar broer Peter zwaait ze de scepter in de winkel met gebruikte en brocante meubels en accessoires. Niet alleen via de winkel, maar ook op Facebook en Marktplaats bieden zij hun waar te koop aan. ,,Er komen zelfs mensen uit Limburg en Dordrecht om bij ons te kopen" lacht ze. Waarin zij zich onderscheiden van een doorsnee kringloopwinkel, is dat ze proberen de herkomst en geschiedenis van de aangeboden meubels en accessoires te achterhalen. Wie binnenloopt bij Hebbes, ziet kasten, bureau's, tafels, stoelen en opvallend veel complete oude serviezen. Ook kinderspeelgoed, boeken, lp's en kinderknuffels.

CAECILIA Bij de rommelmarkt van Caecilia snuffelen bezoekers tussen stellingen met servies, keukengerei, elektrische apparaten, boeken, schilderijen en kleding. Gijs van Galen, sinds 22 jaar betrokken bij de rommelmarkt aan de Nieuwstraat, vertelt dat er tijdens de openingstijden volop gesnuffeld wordt. De prijzen zijn vriendelijk en het aanbod wisselt regelmatig. Van Galen haalt ook goederen op bij mensen thuis of neemt hele inboedels mee van mensen die ervan af willen. ,,Wat leuk is om te zien, is dat er jongens komen die bijvoorbeeld een hut aan het bouwen zijn en daarom een radio met boxen bij ons komen halen. Of oude dekens of een bank om het geheel aan te kleden", aldus Van Galen. Het gebouw waar de rommelmarkt zich in bevindt, is echter verkocht en een andere locatie is lastig te vinden. Daarom vreest Van Galen dat het binnenkort afgelopen is voor de rommelmarkt van Caecilia, waarvan de opbrengst gaat naar Caecilia en de Hervormde Gemeente Scherpenzeel.

KOSTER Bij Koster Kringloop is het wat onduidelijk wanneer deze geopend is. Als het witte bord aan de weg staat, dan mag men ervan uitgaan dat de winkel geopend is. Ook hier diverse snuisterijen waartussen het genoeglijk snuffelen is. De Dorcaswinkel biedt ook een breed assortiment, waaronder een goed gesorteerde kledingafdeling. Ook voor kinderspeelgoed en boeken heeft de Dorcaswinkel voor ieder wat wils. Wat opvalt is dat ook voor mensen die pas in Nederland zijn, zoals vluchtelingen, deze winkels een uitkomst zijn voor het inrichten van hun woning. Maar ook de leeftijd van de bezoekers is gevarieerd; snuffelen in kringloopwinkels blijkt niet alleen voor de oudere generatie te zijn.