• Joke van der Heide

Overname Kinderopvang De Tuinen

WOUDENBERG Kinderopvang De Tuinen is vanaf 1 november niet langer onderdeel van Kwink. Omdat de christelijke identiteit van de locatie niet paste binnen de Kwink-formule, zijn de personeelsleden zelf met het voorstel gekomen voor overnamekandidaat BijdeHandjes. Dit is een kleinschalige organisatie in de kinderopvang met een christelijke identiteit.

 

Door Joke van der Heide

Leidster Linda Overeem is blij met de overname. ,,Als leidsters zijn wij gelukkig door Kwink meegenomen in het overnametraject. Wij mochten aangeven welke organisaties wij graag zouden willen. Fijn dat het één van onze keuzes is geworden", vertelt Linda. De overgang is volgens Linda voor de ouders gemakkelijk verlopen. Zij voegt toe dat ook het personeel opgelucht is dat het geregeld is. ,,Wij zijn er superblij mee, omdat BijdeHandjes een organisatie is met een christelijke identiteit. Kwink was hier niet mee bekend. De korte lijntjes werken heel makkelijk. Dat de directrice twee maanden op onze locatie aanwezig is om ouders, kinderen en leidsters goed te leren kennen, bewijst wel hoe kort de lijnen zijn."

 

KLEINSCHALIGHEID Directrice Rianne van den Brink voegt toe dat het voor ouders het belangrijkste is dat de leidster van de groep dezelfde bekende gezichten zijn gebleven. ,,Als ouder vertrouw je je kind aan ons toe. Dat kan alleen als je een goed gevoel hebt over de leidster aan wie je de zorg overdraagt." Rianne begrijpt dit. Acht jaar geleden was zij zelf op zoek naar kinderopvang voor haar dochtertje, in haar woonplaats Kootwijkerbroek. ,,Het is belangrijk dat je je thuis voelt als ouder, qua identiteit, maar ook qua sfeer. Ik wilde een kleinschalige opvang, waar mijn kindje echt gezien werd. Omdat ik die niet kon vinden, besloot ik om zelf kinderopvang op te richten", legt Rianne uit. Dat er vraag naar was, bleek al snel.

ACHTTIEN LOCATIES De organisatie is de afgelopen jaren sterk gegroeid tot achttien locaties, met in totaal honderdzestig medewerkers. De kleinschaligheid wordt echter gewaarborgd door maximaal drie groepen kinderopvang per vestiging aan te bieden.

PROFESSIONALS Bij de opstart van een nieuwe vestiging is Rianne fulltime aanwezig om iedereen te leren kennen, maar ook om de locatie BijdeHandjes-proof te maken. Rianne: ,,Na die opstart gaan we op zoek naar een locatiemanager. Het liefst is dat een leidster van de vestiging."

In Woudenberg ziet zij het vooral als een taak om de kinderopvang meer van het dorp te maken. ,,Dat vinden wij belangrijk. Wij zijn altijd op zoek naar verbinding door bijvoorbeeld een bezoek aan de plaatselijke bloemist of een activiteit als samen pannenkoeken bakken met de bewoners van het zorgcentrum." Zij vertelt verder dat de organisatie continu bezig is om zich te ontwikkelen.

,,Wij hebben een eigen opleidingscentrum voor onze leidsters en managers. Wij willen namelijk geen veredelde oppas zijn, maar professionals. Ook voor kinderen met een ´rugzak´." Naast een kinderdagverblijf biedt Kinderopvang BijdeHandjes ook peuter- en naschoolse opvang. In de groepen is nog ruimte voor nieuwe aanmeldingen.