• Coby Moesbergen loopt rond en geeft aanwijzingen.

    Hannie van de Veen
  • Coby Moesbergen loopt rond en geeft aanwijzingen.

    Hannie van de Veen

'We hoeven geen Rembrandts te zijn'

WOUDENBERG Al enkele jaren komt een groep van rond de tien dames om de week bij elkaar om te schilderen onder leiding van Coby Moesbergen. Voor de meesten geldt dat ze er thuis niet aan toe komen. Alleen Coby tekent en schildert thuis ook veel. ,,We drinken altijd samen koffie, kletsen veel tijdens het schilderen en lenen verf en kwasten van elkaar. We zijn blij met de tips van Coby, want die heb je thuis niet als je in je eentje schildert".

Coby haalde vroeger de akte tekenen op de kunstacademie en is daardoor deskundig om aanwijzingen te geven. Ze ziet scherp hoe een kleinigheidje een werkstuk kan verbeteren. Ook stimuleert ze de deelneemsters om hun eigen fantasie in hun werkstuk te leggen en niet alleen een foto uit een boek, tijdschrift of van internet na te schilderen. Coby: ,,We hebben ook weleens geprobeerd om stillevens na te schilderen, maar dat idee viel niet in de smaak, en dat doen we nu niet meer. Het gaat om het plezier, want we hoeven geen kunstenaars of Rembrandts te zijn als we het maar leuk vinden om te doen." Voor sommigen tekent Coby met houtskool het gewenste onderwerp op hun al geverfde achtergrond en daarna gaan de dames aan de slag met acrylverf. De meesten kopen hun materiaal bij Boetiek 'Miss Janet' in Scherpenzeel.

Meestal komt de groep bij elkaar in de Serre van zorgcentrum Groenewoude, maar deze zomer hebben ze de overkapping in de tuin van deelneemster Gerrie van Arkel als schilderlocatie. Gerrie: ,,Juist in de zomer is het leuk om door te gaan, omdat dan de kinderen op vakantie zijn. Als je schildert ben je ontspannen bezig en hoef je nergens aan te denken. ,,De groep heeft ook weleens in de zomer meegedaan aan de buitenschilderweek van de Kunstberg. In september verhuizen ze weer naar Groenewoude.