• De Wartburgschool telt nu 400 leerlingen en 58 medewerkers.

    Hannie van de Veen

Wartburgschool brengt Herdenkingsboek uit

WOUDENBERG Het is opnieuw feest bij de Wartburgschool in Woudenberg. In 2017 werd het 25-jarig bestaan van de basisschool al uitgebreid gevierd, onlangs kwam ook het herdenkingsboek. Op een herdenkingsbijeenkomst werd het boek gepresenteerd en uitgereikt aan oud-bestuursleden. Alle gezinnen en leerkrachten kregen een boek. Daarnaast is het op de Wartburg ook te koop voor 20,00 euro.

De Wittenbergschool werd vijftig jaar geleden opgericht vanwege opvattingen over de betekenis van de doop en het gebruik van de Statenvertaling. Ouders wilden eenheid tussen thuis en school. In het herdenkingsboek is de geschiedenis van de school te lezen en staan onder andere oude foto's van leerkrachten, schoolgebouwen en leerlingen. Van elke vijf jaar staat er een schoolfoto in.

De eerste reformatorische school in deze regio was de Wittenberg in Scherpenzeel, genoemd naar dat gebied. Daarnaast is de naam Wittenberg verbonden met de stellingen van Luther. De dependance van deze school in Woudenberg kreeg daarom de naam Wartburg. Luther vertaalde in 1521 in dit kasteel het Nieuwe Testament in het Duits. Ook het lied 'Een vaste burcht is onze God' was inspiratie voor de naam: Gods woord houdt stand in eeuwigheid.

De Wartburg startte met 125 leerlingen, vijf leerkrachten en twee parttimers in een noodlokaal van de Wittenberg. Directeur van de in 1993 door burgemeester Harrewijn geopende school was André Frietema. ,,Ik vond het een uitdaging om de school te mogen opbouwen tot een plek met gemotiveerde leerkrachten waar ouders en kinderen zich veilig voelen. Ieders kwaliteiten zijn belangrijk. Daarom is er weinig verloop onder de leerkrachten. In 2016 werd ik na de nieuwbouw weer leerkracht, omdat de administratieve rompslomp als directeur me niet boeide. Ik werd onderwijzer vanwege de Bijbelse missie 'Zorgen voor elkaar'."

De komst van de Wartburgschool betekende een aderlating voor andere scholen in Woudenberg en voor de Wittenberg. Er zijn zelfs leerlingen uit Leusden en Maarsbergen en van allerlei kerken. De school groeit en telt nu 400 leerlingen en 58 medewerkers. In de afgelopen jaren waren er verbouwingen, werden portakabins en ruimtes in de Voorhof gebruikt. In 2017 werd in samenwerking met de gemeente een nieuw duurzaam gedeelte geopend, maar er is alweer een verbouwing nodig, wellicht in de vorm van een extra verdieping.

René de Korte volgde André op. ,,We hebben veel zorgleerlingen. Het is belangrijk om bij die groei te letten op onze missie, de zorg voor elkaar, het welbevinden van iedereen en de rust in de school. Gods woord 'God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf' staat centraal. Zo staan we in de samenleving en werken we samen met gemeente en andere scholen. Door alle nieuwbouw in Woudenberg trekken mensen vanuit Zeist of het westen van het land naar onze school. Kinderen die passen bij de achtergrond van onze school laten we toe. Over tien jaar verwachten we dat we 450 leerlingen hebben. Onze school valt onder een regio van het reformatorische samenwerkingsverband Berseba. Ons speciaal onderwijs is Rehoboth in Barneveld."