• Ook in 2018 sloten de deelnemende koren het festival gezamenlijk af.

    Hannie Lamberink-van de Veen

'Poortzangers zingen laagdrempelig'

WOUDENBERG Het dertiende Poortzangersfestival wordt op 7 september in Woudenberg gehouden. De eerste keer was ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan en was een succes.

Dit jaarlijkse muziekfeest op het Poortplein heet sinds dit jaar het RegioBank Poortzangersfestival, omdat de RegioBank van Tekelenburg en Advocaat het festival mogelijk maakt. ,,Wij dragen het verenigingsleven een warm hart toe.''

GRATIS GEZELLIGHEID Thema is: 'Het bleef nog lang gezellig in Woudenberg'. Daarmee maken de Poortzangers hun bedoeling van dit jaarlijkse terugkerende feest duidelijk. Ze willen gratis gezelligheid en 'reuring' bieden door iedereen te laten genieten van gevarieerde optredens, drankjes en broodjes hamburger van Frits Kuijpers. Zowel Moestas als Herry's Bar zijn aanwezig. Het festival levert de Poortzangers onder leiding van Cor Pronk bekendheid op. De RegioBank hoopt daarvan mee te profiteren. Jan Veldhuizen: ,,Zonder sponsors is zo'n groot evenement niet meer te realiseren. We zijn heel blij met hen."

Van 12.30 tot 17.30 uur treden drie koren en troubadour Eduard Hagenstein uit Dordrecht op. Het Shantykoor '3x Niks' uit Heenvliet onder leiding van Marjan de Valk heeft veel leden die een connectie hebben met de Rotterdamse haven en het koor 'Rozen en Gladiolen' onder leiding van Paul Brandsma uit Amersfoort zingt vooral levensliederen en smartlappen. De koren sluiten het festival gezamenlijk af. Daarna verzorgt Eduard nog een afterparty. Andries Minnen van de organisatiecommissie: ,,We hebben zowel onze sponsors als onze vrijwilligers hard nodig. 's Morgens om 8.00 uur starten we met vijftien tot twintig man met het opbouwen van het podium in de trailer van van Appeldoorn, de geluidsinstallatie voor onze technici en de versiering. Voor het publiek komen er statafels en 120 stoelen. 's Avonds wordt alles weer opgeruimd. De trailer staat die dag op het Poortplein. Er is EHBO. Deze dag staat net als tijdens de repetities de gezelligheid centraal en er wordt samen koffie gedronken."

NOSTALGISCH De Poortzangers ontstonden in 2001 na een concert van Fidelio en zijn nooit een echt shanty- of smartlappenkoor geweest. In het begin gaven ze geen concerten. Nu slaan ze als mannenkoor met zestig leden en muzikanten een nieuwe weg in en zingen een breed repertoire van Nederlandstalige, nostalgische liedjes.

Ze verzorgen twintig optredens per jaar en zijn een veelgevraagd koor. Verder treden ze om het jaar op in Boschzicht, omdat er veel leden uit Scherpenzeel en de regio komen en geven om de twee jaar een groot themaconcert in de Camp met muziek, liedjes en meezingers. De muziekcommissie en de muzikanten brainstormen al over het concert in 2021.

,,Bij nieuwe leden kijken we of ze bas of tenor zijn, maar verder zijn we laagdrempelig. We hebben geen wachtlijst of leeftijdsgrens meer en hopen op nieuwe leden van 30 of 40 jaar. Ook dirigent Cor Pronk komt voor de gezelligheid. We hebben een leuke klik en hij heeft ons niveau echt verbeterd. Een enkele keer valt Frits Velker in als dirigent."

[][Meer informatie:
[][www.depoortzangers.nl.