• Raimond en Sandra Eppink zijn nog geschrokken over de maatregelen die per direct ingingen.

    joke van der Heide
  • De bekendmaking.

    Joke van der Heide

Nieuwe maatregelen coronavirus: 'Gezondheid is het belangrijkst'

WOUDENBERG Het kabinet heeft zondag extra maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Scholen en kinderopvangcentra gaan dicht, de horeca moest per direct de deuren sluiten en ook sportscholen zijn tot 6 april gesloten. De maatregelen raken veel Woudenbergers.

Joke van der Heide

Burgemeester Titia Cnossen begrijpt dat Woudenbergers zich zorgen maken. Zij benadrukt dat alle instanties doen wat nodig is om het virus binnen de perken te houden. De inwoners roept zij op om hier ook aan bij te dragen door zich te houden aan de geldende maatregelen en de hygiëne-adviezen van het RIVM op te volgen. ,,Ieders inzet is nodig. Laten we hierbij in Woudenberg omzien naar elkaar", aldus de burgemeester.

HEEL ATTENT Op zondagavond bracht de burgemeester direct een bezoek aan een getroffen horecaondernemer. Raimond en Sandra Eppink, eigenaren van Ribhouse Texas, vonden het heel attent dat de burgemeester langskwam. Zij waren om 20.00 uur nog van slag van de aangekondigde maatregelen en dan vooral omdat deze per direct ingingen. ,,Natuurlijk hadden we wel een beetje verwacht dat de horeca dicht zou gaan. Ook in andere landen zie je dergelijke maatregelen. Alleen dat het per direct was, daar schrokken we van. Toen de maatregel om 16.00 uur werd aangekondigd zaten bij ons de eerste 70 gasten te eten. Die moet je gaan vertellen wat er aan de hand is", leggen ze uit.

Hun bedrijf is de afgelopen 25 jaar nog nooit drie weken dicht geweest. Over hun voorraad vertelt Sandra Eppink: ,,We gooien niets weg. Alle verse groenten verdelen we bijvoorbeeld onder het personeel." Het bericht op de deur over de sluiting, eindigen zij met: ,,Wij wensen u een goede gezondheid toe, want dat is het allerbelangrijkste."

NIKS GEHOORD Niet bij alle restaurants en horecagelegenheden in Woudenberg was de maatregel doorgedrongen. De snackbar Dik voor Mekaar was om 20.15 uur op zondag nog gewoon open en de zaak zat vol. De eigenaar reageerde dat hij officieel nog niets gehoord had. De politie reed op dat moment rond in het dorp en deed hier niets aan. Bij navraag kon de gemeente nog geen reactie geven.

ONLINE FITNESS Kees Vink van Bodyflash is het eens met het besluit om de sportscholen te sluiten. ,,We moeten het virus onder de knie krijgen. De gezondheid van onze leden en het personeel is het belangrijkste. Wij zijn bezig met een online programma, zodat onze leden wel goed in beweging blijven. We zullen als Bodyflash met een regeling komen om de verloren tijd te compenseren." Willem Jan Schulpen (Geeresteingroep) vindt het besluit ook een goede zaak. Zo kunnen zij maatschappelijk een steentje bijdragen. De Geeresteingroep heeft ervoor gekozen om alle groepslessen te annuleren. Alleen 1-op-1-behandelingen gaan door.

VRAAGTEKENS Hoewel de scholen vrijdag de richtlijnen van het kabinet en het RIVM volgden, hadden meerdere scholen wel vraagtekens. Marianne Meerveld (Olijfboom) noemde het kabinetsbesluit wonderlijk. Zeker als je ziet hoe 's morgens ouders en kinderen op het schoolplein door elkaar krioelen. René de Korte was blij met het besluit, maar stelde het wel lastig te vinden om bij jonge kinderen vast te stellen of ze ziek zijn, omdat deze altijd snotterig zijn. Henno Koelewijn (Kindcentrum Koningin Juliana) begreep dat kinderen misschien dan minder vatbaar zijn, maar reageerde dat dit niet voor leerkrachten geldt.

PLAN VAN AANPAK De wens van Christel Gilsing (Jan Ligthartschool) kwam zondag alsnog uit. Zij wilde dat er voor het gehele onderwijs één lijn wordt getrokken en gaf aan begrip te hebben voor de angst van ouders. Haar collega Dorine de Jong (Griftschool) voorspelde dat het niet de vraag was of de scholen gaan sluiten, maar wanneer. ,,Dan zijn wij er klaar voor. Wij zijn al bezig met een plan van aanpak wat kinderen thuis kunnen doen." Ook de andere scholen zijn aan de slag met onderwijs op afstand. Daarnaast moeten zij invulling geven aan het besluit dat kinderen van ouders met vitale beroepen, zoals de zorg, wel op school terecht kunnen.