• Gonny Oosterkamp bij een gift van een sponsor.

    Hannie van de Veen
  • In de gezellige speelruimte achter de uitleen

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Je Mag Er Zijn: 'We hebben weer toekomst hier'

WOUDENBERG Na elf maanden onzekerheid is er nu duidelijkheid voor stichting Je Mag Er Zijn in Woudenberg: ze mogen blijven in het pand waar ze gevestigd zijn. Zij gebruiken al zeven jaar bij TIKO een box aan de Maarsbergseweg 69, maar in 2018 kwamen er problemen met de gemeente.

De gemeente vond het gebruik van de box in strijd met het bestemmingsplan. Er was discussie of de ruimte opslag was. ,,Er bleken twee bestemmingen op dit pand te zitten waarvan één voor opslag'', vertelt Oprichtster Gonny Oosterkamp. ,,Ook burgemeester Cnossen, die hier zelf tijdens NLdoet hielp, vond het vervelend maar moest de regels volgen. Ze beloofde het juridisch uit te zoeken. De eigenaar van het pand steunde ons. Wij bleken net aan de goede kant van 'de streep' te zitten en dus geen opslag te zijn, maar een gratis uitleen. Toen liet de gemeente ons tot onze opluchting blijven; we hebben weer toekomst hier. Er kwam zelfs een excuusbrief. Op 31 augustus vieren we van 10.00 tot 13.00 uur feest met een open dag. Iedereen kan zien wie we zijn en wat we doen. Vooral nieuwe sponsors of vrijwilligers zijn welkom."

De start van Je Mag Er Zijn was in 2006, maar in 2012 ontstond de stichting. Gonny was zelf pleegouder en kreeg meer spullen aangeboden dan ze nodig had. Het idee groeide om onder andere kleding, schoenen, speelgoed, boeken, bedjes, boxen en fietsen uit te lenen aan andere pleegouders. ,,Een plaatsing is vaak onverwacht. Pleegouders hebben dan spullen nodig en willen het kind emotioneel en praktisch snel veiligheid bieden. Bij crises mogen ze altijd bellen. Tijdens openingstijden (dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur en de tweede en vierde zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur) kunnen ze rustig spullen uitzoeken. Voor de kinderen is het een feest om zomaar iets te krijgen."

Gonny startte op proef boven de oude gemeentewerf in Doorn en daarna vier jaar boven de kaasboerderij daar. Om zolderruimte te kunnen huren bij TIKO, benaderde ze alle pleegouders om mee te betalen. Toen meer ruimte nodig was, kregen ze box nummer 12. De eigenaar sympathiseert met het doel, haalde een muur weg en zo kwam er speelruimte voor kleintjes. Ouders kunnen elkaar daar ontmoeten met een kop koffie. Stichting Kinderpostzegels gaf geld. Tijdens hun medewerkersdag hielpen 30 man sjouwen en kasten in elkaar zetten. Vloerbedekking en kledingrekken verzorgde Gonny al. Een pleegouder timmerde van gesponsord steigerhout stoere kasten en lage rekken waar alles overzichtelijk een plek kreeg. Nu zijn er nog vijf locaties met dit concept en logo en willen ze in elke provincie een plek. Woudenberg is hoofdlocatie en helpt in deze regio elk jaar 350 gezinnen met baby's en basisschoolkinderen. Wel wordt gezocht naar financiën sinds de subsidie van Kinderpostzegels stopte. Hun ANBI-status is voor sponsors aantrekkelijk. De Kringloopwinkel Woudenberg en de Kinderkledingbeurs zijn al sponsor, maar er zijn vast meer bedrijven, scholen of kerken daartoe bereid. Ook komt er een kledingcontainer.

De stichting hoopt dat de open dag voor nieuwe vrijwilligers zorgt. Veel pleegouders helpen al met kleding sorteren, opvouwen of speelgoed schoonmaken. Joop Knies zorgt voor reparaties van houten speelgoed, maar er moet nog meer gerepareerd. Deze hulp in natura is erg welkom. Een paar keer per jaar is er een grote opruimdag. De open dag moet ook voor meer bekendheid onder pleegouders zorgen. Daarom vertelt elk uur een pleegouder over pleegzorg en wat de stichting doet. Ook zijn er activiteiten voor kinderen. Meer informatie via woudenberg.jemagerzijn.nl.