• Anja Kramer afgelopen februari met 9 sponsorleerlingen

    Sayon Keita
  • Selfie met een aantal sponsorleerlingen van het Lycée

    Anja Kramer

Help de kinderen van Bamako naar school!

22-09-2019, 16:57 | Lezersnieuws | Anja

Tot en met begin december 2019 kunt u uw statiegeld bij de Albert Heijn weer doneren voor het Lycée Gérard Jean Kramer, een scholenproject in Bamako, de hoofdstad van Mali.

Dit project werd in 1992 gestart door Woudenberger Gerrit Jan Kramer, dit na een toevallige ontmoeting met de plaatselijke docent Sayon Keita tijdens zijn rondreis door Mali. De leraar gaf les in de open lucht, in de schaduw van een boom. Kramer raakte onder de indruk van de bevlogenheid van deze leraar en hij beloofde deze docent te gaan helpen om 1 jaar later met circa 1500 gulden, nu € 685,00 terug te keren naar Bamako. Zo werd de eerste steen gelegd voor het eerste klaslokaaltje compleet met toebehoren, dat direct werd gevuld met 42 leergierige kinderen.

Met allerlei initiatieven en donaties is dit klasje uitgegroeid tot een compleet scholencomplex, stevig geworteld in de wijk Baco Djicoroni een arme wijk in Bamako. Het behelst een basisschool met 9 klassen waar 215 leerlingen onderwijs volgen en een school voor het voortgezet onderwijs, het Lycée Gérard Jean Kramer met 105 leerlingen. In totaal geven 38 leerkrachten les op beide scholen.

 Na het overlijden van Kramer hebben zijn 3 kinderen het project voortgezet en heeft dochter Anja zeer nauw contact met de nog altijd aan de school verbonden Sayon Keita. Zij is afgelopen februari nog weer 2 weken naar Bamako geweest om de situatie ter plekke te bekijken en was wederom onder de indruk van de bevlogenheid van de leraren en het enthousiasme van de leerlingen.

Het project sponsort kinderen uit veelal zeer arme gezinnen of eenouder gezinnen. Op de basisschool worden 14 leerlingen gesponsord en op het Lycée 17 leerlingen. Tevens ontvangen 9 leerlingen op het Lycée een tegemoetkoming in de studiekosten. Ook is er inzicht in de totale begroting van de school. Het project investeert ook in onderhoud van de school, aanschaf van leermiddelen zoals pc’s en boeken voor o.a. de bibliotheek.

In Bamako waan je je soms nog in de middeleeuwen. Des te meer bewondering bestaat er voor Sayon Keita en zijn team, die iedere dag weer klaar staan om de leerlingen de lesstof bij te brengen en daarmee staan ze aan de basis van verdere ontwikkeling van het straatarme Mali. Want met onderwijs wordt het zaadje gepland in de hoop op een betere toekomst.

Wilt u meer informatie over het project kijkt u dan eens op: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako of bel Eddy Kramer 06 34 97 20 68