• Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Fietsen naar Texel voor Diabetesfonds

Teller staat op ruim 4100 euro

WOUDENBERG De 13-jarige Wout Vos fietste vrijdag naar zijn vakantieadres op Texel te gaan. Met deze fietstocht van 163 km haalde hij geld op voor het Diabetesfonds. ,,Ik hoop dat er iets ontdekt wordt om diabetes type 1 te genezen."

De teller van de actie staat inmiddels op 4130 euro. ,,Ik hoopte op opbrengst van 50 euro, maar er is al veel meer binnen'', vertelt Wout.

Wout heeft zelf naast coeliakie al 10 jaar diabetes type 1. Zijn suikerziekte vindt hij, ondanks zijn insulinepomp, lastiger dan de glutenallergie maar de ziekten beïnvloeden elkaar ook. Dankzij de pomp kan hij gemakkelijker smokkelen met wat hij eet of drinkt. Tijdens de tocht gebruikte hij AA-drink om te kunnen presteren.

Wout: ,,Ik voel gelukkig een hoog of een laag suikergehalte goed aan en heb een scanner. Ik verwachtte wel een zware tocht, vooral omdat het weer en de wind tegenwerkten, maar ik heb een goede conditie door het heen en weer fietsen naar het Corderius. Eerder maakte ik deze tocht al eens in twee dagen.'' Wout fietst de route samen met zijn vader, zijn moeder en vier zusjes volgenden hen met de volgauto.

Vader Ruben: ,,Wout heeft zelf een website en flyers ontworpen. Ook heeft hij bedrijven gemaild en VVV Texel en TESO sponsoren de overtocht. Verder sponsoren familie en bekenden. Hij hield tijdens de rit iedereen via zijn website op de hoogte en was te herkennen aan zijn Diabetesfondsshirt.

Het duo vertrok vrijdag om half 3 's nachts in de koelte. Aan het eind van de middag kwamen ze aan op hun vakantiebestemming. Vlak voor het einde van de finish kreeg Wout een flinke inzinking door lage bloedsuiker, maar kwam daar met veel dextro weer bovenop.

Het is nog steeds mogelijk om geld te doneren via https://www.diabeatit.nl/actie/wout-vos.

Mijn vader fietst ook mee en mijn moeder en vier zusjes gaan met de volgauto. Mijn zusje Roos bakt voor ons vertrek glutenvrije pannenkoeken en onderweg eten we bij McDonalds glutenvrij.

Wout's moeder Marianne vertelt: ,,Diabetes type 1 kan je zomaar treffen, net als Wout. Het heeft niets met levensstijl te maken. Ineens dronk hij veel water en was hij te moe om te lopen. Een arts constateerde toen een veel te hoge suiker."

Vader Ruben: ,,Wout heeft zelf een website en flyers ontworpen. Ook heeft hij bedrijven gemaild en VVV Texel en TESO sponsoren de overtocht. Verder sponsoren familie en bekenden. Hij houdt tijdens de rit een soort blog bij en is te herkennen aan zijn Diabetesfondsshirt. We vertrekken 's nachts om half 3 in de koelte en hopen voor half 8 Amsterdam voorbij te zijn. We fietsen een prachtige route door de natuur, heel anders dan de snelweg. Regelmatig stoppen we even."

Vlak voor het einde van de finish kreeg Wout een flinke inzinking door lage bloesuiker, maar kwam daar met veel dextro weer bovenop.

De actiesite om Wout te sponsoren is https://www.diabeatit.nl/actie/wout-vos