• Yvonne Luijendijk assisteert iedereen tijdens Samen op Zondag bij de keuze van materiaal.

  Hannie van de Veen
 • Job van der Mijl overhandigt wethouder Pieter de Kruif en Ody Honders de eerste beschrijvingen van het wandelpad.

  Hannie van de Veen
 • Pieter de Kruif en Ody Honders verwijderen de vlag van het Cultuurhuis van het informatiebord.

  Hannie van de Veen
 • Sietse Hoogenberg tijdens zijn toespraak op de Housewarmingbijeenkomst.

  Hannie van de Veen
 • Johan de Kruijff van Oud Woudenberg vertelt over allerlei mooie en verdwenen plekken in Woudenberg.

  Hannie van de Veen
 • het paneel van het nieuwe wandelpad.

  Hannie van de Veen
 • Housewarming in het Cultuurhuis met onder anderen burgemeester Titia Cnossen.

  Hannie van de Veen
 • De vrijwilligers van het LunchCultuurtje.

  Hannie van de Veen
 • Fifa gamen en pizza bakken.

  Hannie van de Veen
 • een groepje dat ook kwam lunchen bij het LunchCultuurtje.

  Hannie van de Veen
 • Een feestelijk en jubilerend LunchCultuurtje.

  Hannie van de Veen
 • Een gesprek met Rosa Kelder en burgemeester Cnossen.

  Hannie van de Veen
 • Er werd voor deze High Tea gegeten van oud Engels servies.

  Hannie van de Veen
 • Burgemeester Cnossen en Rosa Kelder werkten dit afgelopen jaar veel samen.

  Hannie van de Veen
 • Drukte tijdens de Open Avond van Kunst en Cultuur.

  Hannie van de Veen
 • Er wordt relaxed geknutseld bij Samen op Zondag.

  Hannie van de Veen
 • An Hong demonstreert hoe je Chinese karakters schildert.

  Hannie van de Veen
 • Ook in de ateliers op zolder was het druk met belangstellenden.

  Hannie van de Veen

Cultuurhuis als 'levendige huiskamer'

WOUDENBERG Met een Housewarming startte het Cultuurhuis 2 september een bruisende activiteitenweek. Het voltallige college van B en W en alle gebruikers van het Cultuurhuis waren aanwezig om elkaar te ontmoeten bij een hapje en een drankje.

Hannie van de Veen

Bestuursvoorzitter Sietse Hoogenberg vertelde over de wens van een levendige Huiskamer met een beetje horeca en culturele en maatschappelijke ontmoetingen die dankzij de inzet van veel vrijwilligers mogelijk worden en al tot veel positieve reacties leidden.

Doordat Ina Muller als programmacoördinator meer uren kreeg was er nu zo'n uitgebreid programma. Wethouder Anita Vlam was trots op wat iedereen tot stand had gebracht. Caroline Nelissen haalde enkele betrokkenen naar voren en stelde hen vragen over hun bezigheden: Ina Muller, Gerrit van de Berkt als beheerder van het gebouw, Hennie Lafeber die het Huiskamercafé beheert en Cees de Greef van Hip en Handgemaakt. Daarna organiseerde ze een memoryspel met foto's om elkaar beter te leren kennen.

VERDWENEN ERFGOED Er was op 3 september een drukbezocht Historisch Kijkcafé met als thema 'Verdwenen Woudenbergs Erfgoed'. Stoelen werden bijgezet voor de vele belangstellenden. Johan de Kruijff legde uit dat het dorp en de kastelen vroeger gebouwd werden op zandruggen in een moerasgebied. Het dorp is genoemd naar 'een bergje in het moeraswoud' en niet naar de heuvel van de Piramide. Langzamerhand kwam er meer landbouw, veelteelt en tabaksteelt in het dorp. De laatste dorpsboer, Wim van der Wiel, was ook aanwezig. Achtereenvolgens vertelde Johan met behulp van tekeningen en foto's over kasteel 't Schilt, Ridderhofstad Groenewoude, het Rechthuis in de Voorstraat, de verschillende gemeentehuizen die er waren, Huize Laanzicht met park en koetshuis, Geerestein, het kasteel op de Burgwal, Lichtenberg, de Schans, Bruinenburg, Ekris (=Eikenrijshout), het voormalige station en de Roomboterfabriek de Vooruitgang met de Coöperatie. Mooie panden waren het gerenoveerde schoolgebouw aan de Schoolstraat, het oude pand van loodgieter Hofland, de oude Villa Sonnevanck, Hotel de Nieuwe Poort, de vroegere muziektent in het park, het Verenigingsgebouw en de Eierhal en zwembad de Bron, maar er is nog veel meer. Steeds riepen de foto's van vroeger en nu herinneringen op.

HIGH TEA Na Johan kreeg Job van der Mijl het woord. Hij vertelde over het nieuwe 15 kilometer lange Woudenbergse wandelpad. Wethouder Pieter de Kruif ontving de eerste beschrijving en onthulde samen met Ody Honders naast het terras het startbord van het pad. Job, Ody en Sjaak van der Worp werkten samen aan het tot stand komen ervan. Op elk gewenst moment kan men de route, die langs veel van de door Johan genoemde bezienswaardigheden voert, afleggen. Er is ook een GPS-track.

Op 4 september werd het vijfjarig bestaan van het LunchCultuurtje gevierd met een High Tea, geserveerd op oud Engels servies van Hennie. De medewerkers van Reinaerde hadden geholpen met de voorbereidingen en het bakken van muffins, broodjes en tortilla's, maar mochten nu mee eten met de dertig gasten, onder wie wethouder Marleen Treep.

JONGEREN Bij de jongerenactiviteit 'Gamen en Pizza' druppelden steeds meer jongeren binnen om mee te doen. Dankzij de PSP van Jonathan Riezebosch kon er door vier jongens tegelijk op twee grote schermen FIFA gespeeld worden. Daarna maakten ze pizza's. Door te weinig aanmeldingen werd de wijnproeverij verschoven naar de Ladies Night en vanwege organisatieproblemen werd de MultiCultimaaltijd verplaatst naar 5 oktober.

Bij het Huiskamercafé kwamen 6 september steeds mensen binnen voor een goodiebag, koffie en wat lekkers. Tijdens de Open Avond van Kunst en Cultuur, Hip en Handgemaakt en Oudheidkamer op 6 september was het druk. Naast de bekende cursussen waren er ook bijzondere zoals 'kalligraferen van Chinese karakters' of 'omgangsvormen en etiquette'.

KINDERBURGEMEESTER In de serie 'Op de koffie met...'konden vragen gesteld worden aan burgemeester Titia Cnossen en kinderburgemeester Rosa Kelder. Rosa: ,,Ik vind het jammer om te stoppen, want het was interessant om te doen." Er ontstond een gesprek over haar bezigheden en over wat jongeren willen. Burgemeester Cnossen: ,,Als gemeente willen we dit uitbouwen, want een groot deel van de inwoners is jong. Kinderen hebben frisse ideeën. Komend jaar is er een kinderburgemeester van de Jan Ligthartschool." Rosa heeft zich vooral ingezet voor een schoon dorp en samen met Kees Hoeven voor een kinderkrant. Het leukste vond ze haar bezoek aan zorgboerderij Breehoef tijdens NL Doet. Twee jongens pleitten voor meer hangplekken in het dorp. Ook JeugdPunt is daar mee bezig. Activiteiten geven ze elkaar door via What's App. Bij de volgende 'Op de koffie met...' zijn op 12 oktober imkers te gast.

Samen op Zondag besloot de actieweek. Yvonne Luijendijk leerde iedereen een doosje te maken. Er werd relaxed geknutseld en ondertussen werd er bijgepraat.

Meer informatie: www.cultuurhuiswoudenberg.nl