• Hannie van de Veen
  • Arie Stierman

    Hannie van de Veen
  • Vrijwilligers worden bedankt voor hun 25-jarig inzet voor Hulpdienst Ouderen Vervoer.

    Hannie van de Veen

'Ouderenvervoer biedt zelfstandigheid'

WOUDENBERG Het is 25 jaar geleden dat in Woudenberg de Hulpdienst Ouderen Vervoer werd opgericht. Op 31 oktober werd dit met alle vrijwilligers gevierd met een feestelijk drankje en een lunch in het Cultuurhuis. Daarbij werden Jannie Voerman, Tiny van Dam, Jan Vlot en Evert Jan van Bentum door coördinator Arie Stierman met een boeket bloemen bedankt voor hun inzet sinds 1 mei 1993.

De HOV ontstond destijds doordat het Gehandicaptenplatform waar Jannie Voerman toen lid van was, vervoer wilde gaan regelen voor mensen die niet zelfstandig ergens heen konden gaan. Voor vervoer naar een huisarts, tandarts, ziekenhuis, kapper of pedicure, maar ook voor bijvoorbeeld familiebezoek kunnen zij een beroep doen op het ouderenvervoer. Een dag van tevoren moet dit aangevraagd worden bij één van de coördinatoren. Die charteren één van de twintig chauffeurs die met hun eigen auto het vervoer verzorgen. Inmiddels worden elk jaar 2700 mensen vervoerd. Meestal gebeurt dit individueel, maar naar de dagbegeleiding gaan mensen soms met z'n tweeën. Dan kom je op ongeveer 4500 ritten heen en terug. Zowel vaste ritten als losse ritten kosten binnen de bebouwde kom 2,00 euro per rit. Een retour kost dus 4,00 euro. Dat moet betaald worden aan de chauffeur. Buiten de bebouwde kom van Woudenberg kost een rit 0,40 euro, gerekend vanaf het woonhuis van de chauffeur. Ook parkeerkosten en een eventuele tussenstop à 0,50 euro moeten betaald worden. De coördinatoren kennen de beschikbaarheid van de chauffeurs die in principe door heel Nederland rijden. Het systeem lijkt op 'Automaatje' van de ANWB.

Arie Stierman: ,,Dit ouderenvervoer voorziet in een behoefte. Het biedt zelfstandigheid, want zo hoeven mensen geen beroep te doen op mantelzorgers. Vergeleken met de regiotaxi bieden onze chauffeurs extra service, want ze helpen mensen ook naar binnen. Het is jammer dat niet iedereen deze mogelijkheid kent. Ook zijn we op zoek naar nieuwe chauffeurs. Belangstellenden kunnen zich bij mij melden via 033-286 3559.'' Andere coördinatoren zijn Jenny Valkenburg (033 2862273) en Tiny van Dam (033 2864063).