• Gerwout Lamberink
  • Arjan Veen bespeelt het Knipscheerorgel in de Dorpskerk

    Gerwout Lamberink

Orgelconcerten in Dorpskerk

WOUDENBERG De Dorpskerk fungeert al enkele zomers als decor voor eigentijdse klassieke orgelconcerten op zaterdagmiddag.

De serie startte 10 juni met een concert van Arjan Veen en Rineke de Wit. Het tweede concert vond plaats op 8 juli en was speciaal voor kinderen. Dit 'Orgel for Kids' concert van Gerben Budding was de afsluiting van een project op Woudenbergse basisscholen over het pijporgel. Daarbij zetten de kinderen zelf een orgel in elkaar. De volgende concerten zijn op 22 juli, 5 augustus en 19 augustus.

Initiatiefnemer Arjan Veen: ,,De 45 minuten durende concerten op het Knipscheerorgel uit 1868 zijn laagdrempelig en ongedwongen, maar wel van hoog niveau. De gratis concerten beginnen steeds om 16.00 uur en zijn zowel voor vakantiegasten als voor Woudenbergers bedoeld. Er is een collecte voor de onkosten. We willen mensen laten kennismaken met orgelspel. Dat wordt gecombineerd met andere instrumenten die door talentvolle musici bespeeld worden."

Op 22 juli bespeelt Gerard Verweij het orgel. Na zijn conservatoriumstudie nam hij succesvol deel aan orgelconcoursen en werd hij geselecteerd voor de Jong Talentklas van het Internationaal Orgelfestival. Ook fluitiste Benedicte Zeitoun treedt dan op. Zij volgt een master aan het Amsterdams conservatorium en speelt regelmatig met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nationaal jeugdorkest.

Op 5 augustus bespeelt Arjan Veen zelf het orgel. Arjan is sinds zijn studie aan het Rotterdams Vonservatorium niet alleen kerkorganist maar ook concertorganist. Ook dirigeert hij enkele koren en geeft hij orgel- en pianoles. De andere solist is klarinettiste Maya Sjoerdsma. Zij doet haar master aan het Utrechts Conservatorium, is liefhebber van kamermuziek en geeft al les.

Op 19 augustus treden Arjan Veen en fluitiste Rosanne van Bers op. Sinds september studeert Rosanne aan het Conservatorium in Den Haag.