• Hannie Lamberink

Orgel-plus: Eigentijds klassiek in de Dorpskerk

WOUDENBERG In de zomermaanden kan weer volop van muziek genoten worden in de Dorpskerk.Net als in 2015 zijn er op zaterdagmiddag vanaf 23 juli tot en met 20 augustus eigentijdse klassieke concerten, de 'Orgel-plus' concerten.

Hannie Lamberink

Deze gratis concerten van 45 minuten beginnen om 16.00 uur. Bij elk concert bespeelt een jonge organist het monumentale Knipscheerorgel uit 1868 en biedt samen met andere musici een boeiend muzikaal geheel. Ook wordt orgelmuziek gecombineerd met kunst en met een lezing van kerkhistoricus Pieter Koekkoek.

ZANGAVONDEN Een geheel andere muzikale activiteit zijn twee zangavonden op woensdag 20 juli om 19.30 uur en op woensdag 17 augustus om 19.30 uur. Op 20 juli zingt het Urker Mannenkwartet onder leiding van Gerwin van der Plaats liederen van Johannes de Heer. Organist is Steven Luitjes. Op 17 augustus treden de Urker tenor Jan Loosman, Jantine Kalkman (trompet) en Arjan Wouters (orgel) op. Op het programma staan dan verschillende liederen en psalmen.

VEELKLEURIG Organisatoren van de zaterdagmiddagconcerten voor Woudenbergers en vakantiegasten zijn organist en koordirigent Arjan Veen en Wil van Duijvenbooden: ,,Het in 2009 gerestaureerde Knipscheerorgel, maar ook de Dorpskerk zelf, zijn zo waardevol dat we graag veel mensen daarvan willen laten genieten. Het eerste klassieke concert organiseerden we op Haantjesdag 2014. Dat was een succes. Daarom volgden in 2015 naast het concert op Haantjesdag ook zomerconcerten. Die werden door velen gewaardeerd. Dit jaar waren er op 11 juni 200 bezoekers en daarom organiseren we weer zo'n gevarieerde concertserie. We nodigen talentvolle musici uit die nog studeren of net afgestudeerd zijn aan het conservatorium. We combineren het orgelspel ook met andere culturele elementen zoals schilderijen van Paul Boer uit Scherpenzeel of de geschiedenis van deze kerk. We willen laten horen dat orgelspel meer is dan de zondagse eredienst begeleiden. Orgelspel is veelkleurig. Onze concerten zijn laagdrempelig en ongedwongen maar wel van hoog niveau. Ook dit jaar startte de reeks eigenlijk al op Haantjesdag met een concert door Arjan Veen en Rineke de Wit. We brainstormen nog over invullingen met liefst lokale musici of kunstenaars voor volgend jaar."

BOEIEND GEHEEL Op 23 juli zijn Gerard Verwey (orgel) en Luc Ket (sopraan) de eerste solisten. Op 30 juli treden de cum laude afgestudeerde Laurens de Man (orgel) en Runa 't Hart (viool) op. Op 6 augustus wordt orgelmuziek van Wilfred Folmer en Arjan Veen gecombineerd met schilderijen van Paul Boer. Vorig jaar speelden Wilfred en Arjan vierhandige stukken en improviseerden beiden bij Paul's schilderijen wat een boeiend geheel opleverde. Die uitdaging gaan ze nu weer aan.

Pieter Koekkoek vertelt op 13 augustus over de historie van het dorp en de Dorpskerk. Arjan Veen zorgt daarbij voor de orgelmuziek. Bij het laatste zaterdagmiddagconcert op 20 augustus treden Arjan Veen (orgel) en Rosanne van Bers (fluit) op.

Aan de uitgang is steeds een collecte voor de onkosten.