• Prins Bernhard in Woudenberg met rechts naast hem burgemeester Hosang.

    Archief Oud Woudenberg

'Oranjes niet vaak op bezoek in Woudenberg'

WOUDENBERG Koning Willem Alexander en koningin Maxima bezoeken op Koningsdag Amersfoort en Woudenberg is uitgenodigd om als regiogemeente mee te doen. Dat is inmiddels algemeen bekend, maar hebben de oranjes Woudenberg ooit met een bezoekje vereerd? Die vraag bleek lastiger te beantwoorden dan verwacht. Ody Honders dook in de archieven van Oud Woudenberg en stuitte op enkele bijzondere bezoeken.

In 1939 bracht koningin Wilhelmina in Woudenberg een bezoek aan het Valleikanaal dat in de periode van 1935 tot 1941 is gegraven. Een groot aantal arbeiders was aan dit kanaal aan het werk, waar velen vrijwillig, de anderen onvrijwillig de schop of een ander werktuig hanteerden. Zo ook een eenzaam geplaatste arbeider, omdat hij een lastige vent was, die de teerton hanteerde. Toen koningin Wilhelmina hem vroeg of hij het werk met plezier deed, antwoordde hij enigszins uit het veld geslagen: ,,Ja, juffrouw!"

In 1950 werd in Nederland, maar ook in Woudenberg, gecollecteerd voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. In dat kader bracht prins Bernhard een bezoek aan Woudenberg. Hij werd feestelijk en met alle egards ontvangen door burgemeester Johan Hosang en diens echtgenote. Op het bordes van het gemeentehuis sprak prins Bernhard, gebogen over een in aller haast georganiseerd perzisch tapijtje over de balustrade, gelardeerd met wat taxus en een waarschijnlijk bij Schuurman's Flora geritselde Helleborus, een verzameling toegestroomde Woudenbergers toe.

In 1972 mocht burgemeester Hosang het nog een keer overdoen toen prinses Beatrix met prins Claus het Henschotermeer bezocht tijdens de opening van de belangrijk vergrote recreatieplas.