• Na de kroning van Myrna en Marije in 2016

    Gerwout Lamberink
  • Voorzitter Agnès Peters-van Cruijningen tijdens haar toespraak bij de kroning

    Gerwout Lamberink
  • De Eierhoogheden Myrna en Marije met bestuurslid Yolanda Vreeswijk

    Gerwout Lamberink

Op zoek naar nieuwe Eierhoogheden

Hannie Lamberink

Agnès Peters-van Cruiningen, voorzitter van stichting Haantjesdag: ,,Een jaar lang Eierhoogheid zijn is een leuke ervaring. Je ontmoet veel mensen en komt op plaatsen waar je anders niet komt. Je doet ervaring op met onder andere kapsels, make up en het geven van presentaties. Deze ervaring staat goed op je cv en kan een voordeel zijn bij sollicitaties. Je moet wel in Woudenberg wonen en ongeveer 18 tot 25 jaar zijn. Onze voorkeur gaat uit naar twee meisjes die elkaar goed kennen, omdat ze een jaar lang intensief samen optrekken. Iedereen kan Eierhoogheid worden, ook als je jezelf geen schoonheid vindt. De meesten zijn verrast hoe mooi ze er uit zien na een bezoek aan de kapper en make up."

FESTIVITEITEN Bij allerlei gelegenheden zien Woudenbergers de Eierkoningin en Eierprinses in hun jurken verschijnen. Zij vertegenwoordigen en promoten Woudenberg bij lokale en regionale festiviteiten. Ze vervullen representatieve taken, bezoeken organisaties, instellingen en evenementen. Daarbij worden ze altijd begeleid door een bestuurslid van Stichting Haantjesdag. De lokale middenstand of verenigingen kunnen hen uitnodigen voor prijsuitreikingen, openingen, sponsorlopen, uitvoeringen, exposities of andere officiële gelegenheden. Het Haantjesdagcomité organiseert niet alleen Haantjesdag met het ontbijt met de jarigen en de braderie, maar ook de kermis en laat de hoogheden in samenwerking met de organisaties aanwezig zijn bij festiviteiten als Truckersdag, Sinterklaasintocht, DES markten, Florijnloop, NL Doet en dergelijke.

EIERHANDEL Woudenberg presenteert zich met Eierhoogheden omdat de eierhandel vroeger belangrijk was in het dorp.

Haantjesdag viert dit jaar haar 30- jarig jubileum. Agnès: "We zijn al druk bezig met de organisatie. De vergunningen zijn rond, de Poortzangers zijn gecontracteerd en Wolfswinkel Reiniging heeft al een veegauto voor Haantjesdag en containers voor de kermis toegezegd. Sponsoren van de Eierhoogheden waren afgelopen jaar Salon Emma, Lammert Wilbrink, Natuurlijk Bloemen en goudssmid Karin Middelaar. Voor dit jaar zijn ze nog niet bekend. We beginnen ze net te benaderen. We hebben sponsoren nodig, want we krijgen geen subsidie, terwijl er voor onze niet-commerciële organisatie wel veel onkosten zijn voor bijvoorbeeld leges, vergunningen, hekken en borden.

Het wordt spannend of de Dorpsstraat op tijd klaar is, want vanwege de omvang van het evenement hebben we geen uitwijkmogelijkheden, zoals andere festiviteiten die hebben. Haantjesdag trekt 30.000 bezoekers naar Woudenberg. Dat betekent inkomsten voor de middenstand en gemeente. Hulp op Haantjesdag zelf of extra bestuursleden voor het bijhouden van de website met de foto's en verslagen zijn welkom. Misschien is er een dit jaar jubilerend bedrijf of organisatie die Eierhoogheden kan leveren? Collega's, vriendinnen, zusjes, nichtjes kunnen zich als tweetal aanmelden: cruijningen@hotmail.com. De gouden tip wordt beloond met een bos bloemen."